Linkovi

Kapsula Crew Dragon kompanije SpaceX uspješno pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu


In this image taken from NASA Television, SpaceX's new crew capsule approaches just before docking at the International Space Station, March 3, 2019.
In this image taken from NASA Television, SpaceX's new crew capsule approaches just before docking at the International Space Station, March 3, 2019.

Prva kapsula za ljudsku posadu američke kompanije SpaceX je u nedjelju, 3. marta 2019. godine, pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (International Space Station, ISS). Ovo je korak bliže slanju ljudi u svemir komercijalnim letovima, međutim, ovo testiranje imaju i političko-ekonomsku pozadinu.

U kapsuli nije bilo posade, nego samo testna lutka („dummy“) po imenu Ripley, nazvana tako u čast junakinje iz filmova Alien.

Ovo nije prvi put da kompanija SpaceX lansira testne lutke u svemir: prošle godine u februaru, Elon Musk, vlasnik kompanija SpaceX i Tesla, napravio je svojevrstan shownakon lansiranja rakete FalconHeavy jer je zajedno sa njom lansirao i jedan model Tesla električnog automobila, kojeg je „vozila“ takva lutka.

Ovo je jedan od posljednih testova Crew dragon kapsule, kako bi SpaceX dobio dozvolu NASA-a za prevoz ljudi.

SpaceX Crew Dragon kapsula lansirana je na vrhu rakete Falcon 9 u subotu iz svemirskog centra Kennedy u Floridi, a pristajanje je obavljeno autonomno, dok su trojica astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici nadzirala taj događaj.

Crew Dragon kapsula je donijela zalihe i opremu za testiranje svemirskoj stanici, a tu će provesti pet dana dok astronauti provode ispitivanja i inspekciju kabine kapsule. Ova probni let će dati podatke o radu rakete Falcon 9 i kapsule SpaceX Crew Dragon, zemaljskih sistema i drugih operacija, navela je NASA.

NASA je kompanijama Space X i Boeing dodijelila nekoliko miliona dolara za projektovanje i upravljanje kapsulama koje bi služile za lansiranje astronauta u orbitu s američkog tla.

Još nije jasno da li će taj cilj biti postignut.

SAD se trenutno oslanja na Rusiju za lansiranje astronauta u svemirsku stanicu, a Rusija za ovo naplaćuje oko 80 miliona dolara po ulaznici, odnosno, po astronautu.

Program lansiranja astronauta preko ovakvih kapsula, uz saradnju sa komercijalnim kompanijama ima za cilj prekinuti ovisnost SAD o Rusiji za ovakve misije. Planirano je da na ovaj način SpaceX već u julu ove godine preveze prve američke astronaute na ISS.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG