Linkovi

Kapilarni elektrolizer za dobijanje zelenog vodika


Kapilarni elektrolizer
Kapilarni elektrolizer

Istraživači iz Javne ustanove Centar za napredne tehnologije (CNT) Kantona Sarajevo prvi su u Jugoistočnoj Evropi konstruisali kapilarni elektrolizer za dobijanje  zelenog vodika. Ovako dobijen vodik predstavlja jedno od goriva budućnosti.

Uz podršku Ministarstva privrede i Vlade Kantona Sarajevo, Centar za napredne tehnologije u Sarajevu vodio je ovaj projekt, a istraživači dr. sci. Dalibor Karačić i dipl. ing. maš. Ibrahim Nuhić temeljili su svoj rad na istraživanju koje su australski naučnici objavili 2022. u časopisu Nature. Njihova saradnja obuhvatila je sintezu katalizatora, konceptualizaciju arhitekture elektrolizera, odabir materijala i razvoj tehničkih parametara.

Ovi napori su važni jer obnovljivi, ili zeleni, vodik će igrati ključnu ulogu u dekarbonizaciji i biti važan u ograničavanju globalnog zagrijavanja.

Fosilna goriva emituju značajnu količinu ugljičnog dioksida i mijenjau klimatsku sliku svijeta“, rekao je Dalibor Karačić iz CNT-a. „Potrebno je naći alternativu koja je čista, a nema bolje opcije od vodika, tim prije što ima veliku grejnu vrijednost, tri do četiri puta veću u odnosu na fosilna goriva“, dodao je on.

Elektrolizer praktično „cijepa“ vodu“ na vodik i kisik. Međutim, obnovljivi vodik nije cjenovno konkurentan fosilnim gorivima zbog umjerene energetske efikasnosti i visokih kapitalnih troškova tradicionalnih elektrolizera vode.

Stoga je potrebno razvijati tehnologije efikasnog dobijanja obnovljivog-zelenog vodika, koji će se poslije koristiti u gorivim ćelijama, poput onih u automobilima na vodik. Upravu su tu važne nove tehnologije „cijepanja“ vode u kojima se dobija vodik jeftinije i efikasnije.

Centar za napredne tehnologije u Sarajevu postigao je veliki uspjeh razvojem vlastite arhitekture kapilarnog elektrolizera, jer je među prvima u svijetu i prvi u jugoistočnoj Evropi koji je to ostvario. Istraživači iz CNT-a naglasili su da njihov prvi prototip kapilarnog elektrolizera sada treba optimizovati kako bi povećali energetsku iskoristivost.

dr sci Dalibor Karačić
dr sci Dalibor Karačić

Ovo je prototip, neoptimiziran je. Ima značajno manju efikasnost, ali ono što je raduje je to da utrošak energije za proizvodnju jednog kilograma vodika spada u rang utroška energije za trenutno postojeće tehnologije kao što su PEM i alkalni elektrolizeri. To znači da je ovo tehnologija koja treba da se usavršava i radi na drugom prototipu“, kazao je dr. Dalibor Karačić.

Koristi kapilarnog elektrolizera, naglašavaju iz CNT-a, su višestruke. Vodik dobijen elektrolizom vode može efikasno skladištiti višak energije kada je potrošnja niska, smanjujući gubitke. Kada su potrebe za električnom energijom visoke, ovaj vodik se pretvara u električnu energiju.

Takođe, obnovljiva energija iz solarnih panela i vjetroelektrana može se jeftino skladištiti kao vodik za kasniju upotrebu, čime se stvara potpuno „zeleni" energetski ciklus. Zeleni vodik na taj način predstavlja važan segment dobijanja i skladištenja zelene energije, ukoliko se nađe način da se spusti cijena dobijanja ovog energenta.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG