Linkovi

Kapetan Dragan - u bijegu!


Dragan Vasiljković pobjegao prije nego što ga je došla uhititi australska savezna policija prema nalogu za izručenje Hrvatskoj na suđenje za ratne zločine

Dragan Vasiljković – poznat i kao Kapetan Dragan – u bijegu je nakon što je australski sud presudio da može biti izručen Hrvatskoj na suđenje za ratne zločine.

Australska savezna policija imala je nalog za pritvor 55-godišnjeg Vasiljkovića – koji koristi i ime Daniel Snedden -, ali, kada su policajci došli na adresu kraj mjesta Coffs Harbour, u New South Walesu, on nije bio kod kuće, te je i dalje na slobodi. Prema medijskim izvješćima, posljednji put je viđen kako odlazi na brod u marini blizu njegove kuće.

Don Rothwell, profesor međunarodnog prava na Australian National University, kaže da pripadnici velike srpske iseljeničke zajednice vjerojatno pomažu Vasiljkoviću u bijegu: "Potpuno je jasno da on ima puno pristaša i simpatizera u Australiji. Dakle, mogućnost da mu svi ti ljudi pomažu ne može se isključiti. Očito, on se ustalio u zajednici, pa može prilično potrajati dok ga australska savezna policija uspije pronaći."

Dragan Vasiljković je iskusan moreplovac, a ima i međunarodnu pilotsku dozvolu.

Hrvatsko pravosuđe ga optužuje da je srpskim paravojnim postrojbama, kojima je zapovijedao, naredio da muče i ubiju hrvatske civile, za rata ranih devedesetih godina. On niječe sve te optužbe. Kada je Hrvatska zatražila njegovo izručenje, 2006., Vasiljković – koji ima australsko državljanstvo - radio je kao instruktor golfa u Zapadnoj Australiji.

Prošle godine, australski savezni sud je presudio da ga se ne može izručiti jer je suce brinula mogućnost da neće dobiti pošteno suđenje u Hrvatskoj. No, tu je presudu odbacila viša sudska instanca. Prema australskom ustavu, konačna odluka sada je na saveznoj vladi koja će odrediti hoće li biti poslan u Hrvatsku – ako ikad bude pronađen.

XS
SM
MD
LG