Linkovi

Kao vodeći uzrok ozljeda mozga, sport zaostaje samo za prometnim nesrećama


Kao vodeći uzrok ozljeda mozga, sport zaostaje samo za prometnim nesrećama
Kao vodeći uzrok ozljeda mozga, sport zaostaje samo za prometnim nesrećama

Godišnje se u Sjedinjenim Državama zabilježi oko 300 tisuća traumatskih ozljeda mozga vezanih uz sport. Potres mozga je dijagnoza za deset posto svih srednjoškolskih sportskih ozljeda

Godišnje se u Sjedinjenim Državama zabilježi oko 300 tisuća traumatskih ozljeda mozga vezanih uz sport. Studija jednog pedijatrijskog centra, koja je obuhvatila podatke o mladima u dobi od 15 do 24 godina, u čitavoj zemlji, pokazuje da sport zaostaje samo iza prometnih nesreća kao vodeći uzrok ozljede mozga. Potres mozga je dijagnoza za deset posto svih srednjoškolskih sportskih ozljeda.

Svake godine, više od 60 tisuća srednjoškolskih sportaša u Americi doživi potres mozga, tip ozljede mozga koji može biti izazvan bilo udarcem u glavu ili čak samo u gornji dio tijela. Premda se većina dogodi tijekom bilo utakmice ili treninga, potres mozga se može dogoditi u bilo kojem drugom sportu u kojemu dolazi do međusobnog dodira sportaša. Dakle, u nogometu – i američkom i europskom -, lakrosu, bejzbolu, pa i hrvanju.

Sedamnaestogodišnji Dane Harlowe višekratno je nagrađivani sportaš u Srednjoj školi Annandale, u Virginiji. On hrva otkad mu je bilo šest godina. U veljači ove godine, Dane je dobio potres mozga kad ga je protivnik, u redovnom meću, udario glavom u glavu.

"Malo sam zateturao unatrag i rekao sam sucu da mi treba predah. Moja trenerica je prišla i pregledala me, htjela je vidjeti pokazujem li ikakve simptome potresa mozga," prisjeća se Dane.

Meču je prisustvovao i Daneov otac, Dennis Harlowe, i sam nekad hrvač. Kaže da mu se odmah učinilo da nešto nije u redu, ali, na sreću, to se učinilo i Daneovoj trenerici, pa je meč bio prekinut.

Alison Lane je licencirana sportska trenerica, sposobna ocijeniti postoje li znakovi potresa mozga: "Sportaš koji doživi potres mozga može pokazivati čitav niz simptoma: zbunjenost, smućenost, nesposobnost logičnog razmišljanja, glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, osjećaj gubljenja ravnoteže i pri mirovanju."

Nakon što je testirala mladog hrvača, Lane je zaključila da je on zaista pretrpio potres mozga: "Za svakog sportaša imamo temeljni kognitivni test, koji on ili ona naprave u miru, kad su zdravi. Tako, kad se ozlijede, možemo rezultate koje vidimo na testiranju usporediti s onim temeljnim rezultatima od ranije. To nam pruža izvjesne objektivne pokazatelje za ocjenjivanje i donošenje odluke da je dotični sportaš spreman za nastup."

Dane Harlowe je proveo 2 i pol tjedna u laganijoj tjelovježbi i svakodnevnom testiranju prije nego što je ocijenjeno da se može vratiti redovnom režimu treniranja i natjecanja.

No, nisu svi učenici pod tako kvalitetnom kontrolom. Samo 42 posto srednjih škola u Americi ima licenciranog sportskog trenera, koji zna kako ocijeniti stanje sportaša odmah nakon što se dogodi incident.

Uz to, ozljede mozga u profesionalnom američkom nogometu privlače veliku medijsku pažnju, ali potresi mozga u srednjoškolskim sportovima gotovo nikakvu.

A, to je velik problem, kaže Marjorie Albohm, predsjednica Nacionalne udruge sportskih trenera: "Ja to zovem zanemarenom populacijom. Našim elitnim vrhunskim sportašima pružamo najbolju moguću medicinsku skrb, a tako je i diljem svijeta, a zaboravljamo milijune djece koji uopće nisu pod medicinskom kontrolom."

Albohm kaže da i treneri i roditelji trebaju biti manje zahtjevni prema mladim sportašima, zakazujući manje natjecateljskih nastupa, te s iznimnim pozorom pratiti moguće simptome ozljede.

Njezina organizacija već radi zajedno s Nacionalnom ligom američkog nogometa na povećavanju svijesti javnosti o opasnostima potresa mozga, kao i na poticanju da se usvoje novi sigurnosni propisi.

XS
SM
MD
LG