Linkovi

Kanye West kupuje konzervativnu platformu Parler


Kanye West
Kanye West

Reper ranije poznat pod imenom Kanye West ponudio je da kupi društvenu mrežu Parler, orijentisanu ka desničarskoj publici, ubrzo nakon što su njegovi nalozi blokirani na Twitteru i Instagramu zbog antisemitskih postova.

Reper ranije poznat pod imenom Kanye West ponudio je da kupi društvenu mrežu Parler, orijentisanu ka desničarskoj publici, ubrzo nakon što su njegovi nalozi blokirani na Twitteru i Instagramu zbog antisemitskih postova.

Vlasnik Parlera, kompanija Parlement Technologies, i West, koji je legalno promenio ime u Ye, najavili su da bi kupovina mogla da se obavi do kraja godine, ali nisu otkriveni detalji kao što je cijena ugovora.

Parlement Technologies navodi da sporazum uključuje upotrebu privatnih klaud usluga preko njenog privatnog klauda i infrastrukture njenog centra podataka.

Westu su prošle nedjelje blokirani nalozi na Twitteru i Instagramu zbog antisemitskih postova za koji društvene mreže navode da su prekršili njihovu politiku. U tvitu koji je poslije uklonjen sa platforme, po svemu sudeći je pogrešno aludirao na DEFCON 3, pojačano stanje pripravnostsi američke vojske, u poruci koja je zvučala kao prijetnja smrću Jevrejima.

Logo društvene mreže Parler.
Logo društvene mreže Parler.

Kontroverze nisu ništa novo za repera koji je svojevremeno sugerisao da je ropstvo bilo izbor, a vakcinu protiv Covida-19 nazvao "žigom zvijeri". Ranije ovog mjeseca, kritikovan je što je nosio majicu "Životi bijelaca su važni" na predstavljanje svoje kolekcije na Pariskoj nedjelji mode.

Potencijalna kupovina Parlera bi Westu pružila kontrolu nad jednom društvenom mrežom i platformu za iznošenje njegovih stavova bez ikakve moderacije.

“U svijetu u kome se konzervativna mišljenja smatraju kontroverznim, moramo da se postaramo da imamo pravo da se slobodno izražavamo", naveo je Westu unaprijed pripremljenom saopštenju.

Ako West kupi Parler, to će udahnuti novi život platformi koja se bori za korisnike i relevantnost u konkurenciji sa drugim platformama za konzervativne korisnike, kao što je Trumpova Truth Social ("Istina").

Parler, koji je pokrenut u augustu 2018, počeo je da stiče veći broj korisnika tek 2020. godine. Međutim, platforma je blokirana na internetu poslije napada na američki Capitol 6. januara 2021. Mjesec dana posle napada, Parler je najavio da ponovo počinje sa radom. Prošlog mjeseca je postao dostupan prodavnici aplikacija Google Play.

“Ovaj ugovor će promijeniti svijet i način na koji svet razmišlja o slobodi govora", naveo je u pisanom saopštenju direktor kompanije Parlement Technologies, George Farmer.

XS
SM
MD
LG