Linkovi

Kroz igru do financijske pismenosti


Kroz igru do financijske pismenosti
Kroz igru do financijske pismenosti

Kreatori te igre nadaju se da će njihov pristup povesti srednjoškolce na pravi put ka financijskoj pismenosti

U današnjim neizvjesnim ekonomskim vremenima, razumijevanje financijskih pojmova i procesa važnije je nego ikad. No, američki obrazovni sustav ne zalaže se dovoljno na podučavanju financijske pismenosti. Dosadašnje ankete pokazuju da su maturanti točno odgovorili samo na oko polovinu osnovnih pitanja o dionicama, obveznicama i kreditnim karticama. Kreatori jedne igre nadaju se da će njihov pristup povesti srednjoškolce na pravi put ka financijskoj pismenosti.

Većina od trinaestero njujorških srednjoškolaca u ovoj prostoriji za igre nikad do sada nisu razmišljali o vođenju vlastitih financija. No, uskoro će im upravo to biti zadatak. Okupljeni su za jednim stolom u Gradskom uredu za mlade i za razvoj zajednice, a kocke su spremne za početak igre nazvane Ne$t Egg – u doslovnom prijevodu: ‘jaje u gnijezdu,’ u slobodnom: ušteđevina . Pritom je, u riječi “Nest,” umjesto slova “S” upotrebljen simbol američkog dolara, "$": "Svatko od vas morat će naizmjence bacati kocku. Prvo ćete morati odlučiti što će se dogoditi s dionicama…", kaže Erin Kanter, direktorica marketinga za Ne$t Egg. U igri ona ima ulogu bankara. Učenici prvo moraju oformiti male timove. Svaki tim djeluje kao financijski savjetnik za jedan tobožnji mladi par koji želi kupiti kuću, otvoriti štedni račun za koledž za njihovo dijete i za 30 godina otići u mirovinu – sve to bez ikakvih dugova. Koliko će oni uspjeti uštedjeti za svoju budućnost i ostvariti željene ciljeve ovisi o igračima. Jedan okret kocke može im donijeti neočekivani dobitak ili ih dovesti u potpunu propast: "Znamo da dionice osciliraju, kao i obveznice, tržište novca… - sve je to uključeno u ovu igru".

Vladimir Fichtner, jedan od kreatora igre, je iz Češke Republike. On je na ideju o igri Ne$t Egg došao zajedno s još nekoliko prijatelja devedesetih godina prošlog stoljeća. Nakon desetljeća pod komunizmom, za vrijeme kojeg se država brinula o svemu – dakle, nije bilo burza dionica – češki građani odjednom nisu znali kako upravljati vlastitima financijama. Danas se Ne$t Egg igra u stotinama škola u Češkoj Republici, a igraju je i pripravnici u najvećoj češkoj banci. U New Yorku, u Uredu za mlade i za razvoj zajednice, ako današnja pilot igra prođe dobro, Ne$t Egg bi se uskoro mogao igrati u lokalnim centrima za aktivnosti nakon nastave, a kasnije možda i u srednjim školama. Djeca koja obično dolaze u centre za okupljanje lokalne zajednicu obično su ona iz siromašnijih obitelji. Njima su financijski savjeti prijeko potrebni, kažu djelatnici tog centra. Oni tvrde da je loše upravljanje novcem barem dio razloga što 40 posto maturanata njujorških javnih škola, nakon najviše dvije godine od upisa na koledž – odustanu od daljnjeg studiranja.

Ne$t Egg uvršten je u nastavni plani i program tri tisuće kilometara dalje, u mjestu Corpus Christi u Teksasu. U srednjoj školi King, Carol Loeb podučava ekonomiju. Ona kaže da je učenicima prije bilo teško razumjeti određene financijske koncepte jer oni na tom polju nisu imali nikakvog iskustva. No, sve se to promijenilo s Ne$t Eggom. Ona se prisjeća jednog učenika kojem nikako nije išlo. Onda je njegov razred počeo igrati igru…: "To je bilo prvi put u cijelom semestru da je on ‘živnuo.’ Jedva je dočekao da uđe u učionicu i kaže mi o čemu je razmišljao noć prije, nakon igre, kakve je planove imao, u što je namjeravao investirati – bio je u potpunosti angažiran".

Natrag u New Yorku, igra se polako privodi kraju. Brendis Gonzalez i njeni suigrači željeli su osigurati 300 tisuća dolara kao mirovinu za njihov fiktivni par. No, na kraju su završili s puno manje, jer su izvukli kartu koja donosi automobilsku nesreću, a nisu bili kupili invalidsko osiguranje. Njihova je obitelj bankrotirala i morala je početi iz početka. Gonzalez je kasnije rekla da je počinila velike greške tijekom igre, ali da je iz njih nešto i naučila. Kaže da bi svoje novostečeno znanje o financijama željela iskoristiti da pomogne svojoj majci koja je udovica: "Vidjela sam do koje mjere novac može biti problem i nikad nisam ni pomislila da bi obveznice mogle pomoći, ili da vam se iznos vlastitog novca može povećati kroz investicije". Brendis Gonzalez kaže da nikad sa svojom majkom nije razgovarala o novcu, no da će to uskoro učiniti.

XS
SM
MD
LG