Linkovi

Kansas zabranio transrodnim osobama učešće u ženskim sportovima


Republikanac Dan Hawkins, predsjedavajući donjeg doma u skupštini Kansasa tokom glasanja o novom zakonu.
Republikanac Dan Hawkins, predsjedavajući donjeg doma u skupštini Kansasa tokom glasanja o novom zakonu.

Kansas zabranjuje transrodnim sportistima učešće u ženskim sportovima, od vrtića do koledža. To je prvi u setu potencijalnih novih zakona kojima se ograničavaju prava transrodnim osobama, a koji je donijela republikanska skupština te savezne države, uprkos protivljenju guvernerke.

Naime, većina u skupštini je nadglasala veto demokratske guvernerke Laure Kelly, treći u protekle tri godine, koji se tiče prava transrodnih sportista. Devetnaest drugih država uvelo je ograničenja za transrodne sportiste, poslhednja među njima je Wyoming.

Zakon Kansasa stupa na snagu 1. jula i jedan je od nekoliko stotina prijedloga koje su republikanci širom SAD podnijeli tokom ove godine, u cilju ograničavanja prava LGBTQ osoba.

Poslanici u Kansasu traže i da se okonča program podrške transrodnim mladim osobama, kao i da se uvedu restrikcije na ograničavanje upotrebe toaleta. Očekuje se da će guvernerka uložiti veto i na taj prijedlog.

„Volio bih da je 1960. i, znate, mali Johnny je dečak, a Marry djevojčica, i tako je, tačka”, rekao je 70-godišnji republikanski predstavnik u skupštini, John Eplee, koji je po struci ljekar.

Zagovornici LGBTQ prava kažu da su ovakvi propisi dio nacionalne kampanje desničarskih tradicionalista za brisanje transrodnih, nebinarnih ili rodno fluidnih osoba.

„Zastrašujuće je vrijeme za odgajanje transrodne djece u Kansasu“, rekla je Cat Poland, stanovnica Kansasa i majka 13-godišnjeg trans dječaka. „Možda ćemo se suočiti sa veoma realnom prijetnjom da ćemo morati da se selimo, a to mi slama srce".

Alex Poland pohađa osmi razred i nada se da će sljedeće godine igrati bejzbol. On kaže da se donose „zakoni protiv djece koja nisu nikome ništa skrivila”. Smatra i da je za transrodu djecu dobro da igraju u timu sa kojim se rodno identifikuju, a da većinu djece ova tematika i ne zanima.

„Uglavnom su odrasli oni koji toliko brinu o tome šta rade trans djeca”, rekao je Alex.

Pristalice ovakvih zabrana, koje već postoje u atletici i plivanju, tvrde da one održavaju fer konkurenciju i da transrodne djevojčice i žene neće moći da izgube stipendije koje su samo njima namijenjene, koje nisu imale ranije. Protivnici, međutim, skeptično gledaju na to da je fer takmičenje razlog za ovakvu zabranu.

Konzervativni republikanci u Kansasu nisu ranije imali dvotrećinsku većinu u oba doma državne skupštine, pa nisu mogli da preglasaju guvernerkin veto na zakon o transrodnim sportisima 2021. i 2022, ali ove godine su imali dovoljno glasova.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG