Linkovi

Kansas: Dva mjeseca nakon pretresa prostorija lokalnog medija, šef policije podnio ostavku


Vlasnik novina Eric Meyer (Liam Scott/VOA)
Vlasnik novina Eric Meyer (Liam Scott/VOA)

Šef policije u Kansasu koji je predvodio u javnosti osuđen pretres prostorija u lokalnim novinama podnio je ostavku, nakon što je objavljen snimak sa kamere koju nose policajci na tijelu, na kojem se vidi on kako pregleda dokumentaciju koju medij ima o njemu.

Vlasnik novina koje se dva mjeseca poslije racije bore da opstanu i njegov advokat kažu da to nije dovoljno i da je zakasnio sa ostavkom.

Gideon Cody, bivši šef policiije Mariona u Kansasu predvodio je raciju u Marion Counry Recordu u augustu što su osudili mediji i grupe za slobodu medija kao jasnu povredu Prvog amandmana. Nakon što ga je gradonačelnik suspendovao sa pozicije prošle nedjelje, on je ove podnio ostavki.

Ali ostavka nije ništa pohvalno, kako je naveo advokat novina Bernie Rhodes za Glas Amerike. On je dodao da će taj list i dalje tražiti pravdu na sudu.

"Nema ovdje šta da se slavi. Treba da nam bude drago da su mu oduzeli pištolj i značku, ali grad nije ništa uradio da ne ubijedi da preduzima konkretne mjere. Nisu preduzeli ništa", rekao je Rhodes.

"Ne razumijem što im je trebalo dva mjeseca da uzmu Codyju pištolj i značku kada je jasno da nije sposoban da obavlja posao. Ovo je trebalo odavno da urade", dodao je advokat.

Sa tim se slaže i vlasnik novina Eric Meyer: "Trebalo je odmah da bude suspendovan".

On kaže da je njegova majka, suvlasnica novina, preminula usljed stresa zbog racije od infarkta dan kasnije.

Policija Mariona nije odgovorila na upit Glasa Amerike za komentar. Gradonačenik Mariona isto nije odgovorio na upit Glasa Amerike.

Racija je ostavila posljedice po funkcionisanje novina, rekao je Meyer za Glas Amerike.

"Stalno ponavljam da smo na korak od toga da više ne možemo da izdajemo novine. Bukvalno smo na ivici. Jako je teško da svake nedjelje uradimo novo izdanje", rekao je Meyer.

Iako je list dobio hiljade novih pretplatnika od racije, zaposleni rade produženo radno vrijeme i Meyer smatra da je takav ritam neodrživ.

Zgrada Marion County Recor (Liam Scott/VOA)
Zgrada Marion County Recor (Liam Scott/VOA)

Novine još nisu započele sudski proces, ali bivša reporterka tog medija već jeste podnijela privatnu tužbu.

Cody se u srijedu izjasnio po tužbi koju je protiv njega u augustu podnijela Deb Gruver, koja je navela da trpi dugotrajne emotivne i psihičke posljedice od kada joj je on oduzeo mobilni telefon prilikom pretresa.

Gruver je nedavno napustila Record, navodeći da joj se pogoršava mentalno stanje od racije. Odbila je da komentariše najnoviji razvoj događaja, ali je u augustu za Glas Amerike govorila o paranoji koju ima od nemilih događaja u redakciji.

"Više se ne osjećam sigurno. Nisam sigurna u Marionu. Nisam sigurna da sam ikada bila, ali sad sam uvjerena u to. Prekršili su naša prava i nikad neće biti isto", rekla je ona za Glas Amerike u augustu.

U izjašnjavanju o tužbi, Cody je negirao većinu optužbi i vezi sa njegovom ulogom u raciji.

"Optuženi Cody nije radio po svom nalogu, niti je orkestrirao veliku zavjeru sa drugim policajcima o nelegalnim ili zlonamjernim planovima protiv Gruver", navodi se u Codyjevom odgovoru na federalnu tužbu.

Advokat Rhodes naveo je da Record i dalje čeka da Istražni biro Kansasa (KBI) okonča istragu o incidentu i izda izvejštaj, prije nego što novine krenu u pravnu bitku.

Direktorica za komunikacije KBI Melissa Underwood, navela je za Glas Amerike da je slučaj pri kraju, ali ne zna kada će tačno da se okonča.

I pored mnogih besanih noći rada u novinama, Meyer navodi da je nekako uspio da održi optimizam.

"Kada pogledate Marion u Kansasu, to je mjesto gdje ima dosta korupcije. Ili možete da vidite Marion u Kansasu kao mjesto gdje ima mnogo korupcije, koju smo mi razotkrili, dok u nekim mjestima to nije slučaj", rekao je Meyer.

XS
SM
MD
LG