Linkovi

Kandidat za Vrhovni sud poriče optužbe za seksualni napad


Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Brett Kavanaugh (arhivski snimak)
Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Brett Kavanaugh (arhivski snimak)

Kandidat predsjednika Trumpa za sudiju Vrhovnog suda, Brett Kavanaugh, izjavio je u ponedjeljak da je „potpuno lažna tvrdnja“ da je seksualno napao jednu tinejdžerku prije tri decenije, dok su oboje bili srednjoškolci.

Ta optužba je ugrozila njegovo imenovanje na doživotnu poziciju sudije najvišeg suda u zemlji.

“Nikada nisam uradio ništa slično onome što je opisala žena koja me je optužuje – ni njoj ni nikom drugom”, rekao je Kavanaugh. On je dodao da nije znao ni identitet osobe koja ga optužuje dok Christine Blasey Ford nije u članku u Vaashington Postu u nedjelju iznijela tvrdnju da ju je Kavanaugh na silu dodirivao u jednoj kući u predgrađu Washingtona početkom 1980-ih i da se plašila da joj je život ugrožen.

Kavanaugh je izjavio da je spreman da odgovara na pitanja senatskog Odbora za pravosuđe da bi, kako kaže, “pobio lažne optužbe o događaju prije 36 godina i odbranio svoj integritet.”

Nešto ranije, advokat Debra Katz, koja zastupa Ford, izjavila je da je njena klijentkinja spremna da svjedoči o svojoj tvrdnji pred senatskim odborom.

Bijela kuća i dalje podržava imenovanje 53-godišnjeg sudije za mjesto u najvišem sudu zemlje, navodeći da mu vjeruje da nije učestvovao u incidentu za koji je optužen. Međutim, Kellyanne Conway, ključna savjetnica predsjednika Trumpa, izjavila je da će Ford “imati priliku da bude saslušana” prije nego što senatori glasaju o potvrdi nominacije Kavanaugha. Conwaj je izjavila za Fox News – “Ta žena ne smije da bude vrijeđana i ne smije da bude ignorisana.”

Ford je za Washington Post izjavila da je u jednom trenutku tokom napada pomislila da bi Kavanaugh mogao da je ubije. Prema riječima advokatice Katz, Ford, koja je sada 51-godišnji psiholog na univerzitetu Palo Alto u Kaliforniju, opisala je Kavanaughov postupak kao “pokušaj silovanja” i vjeruje da bi, “u slučaju da Brett Kavanaugh nije bio u ozbiljno alkoholisanom stanju, bila silovana.”

Odbor za pravosuđe, koji je Kavanaugha ispitivao dva dana zakazao je pretres za njegovu potvrdu u četvrtak ali demokrate i grupa republikanskih zakonodavaca traži dodatno vrijeme da čuju optužbu koju iznosi Ford i sudijin odgovor, što bi moglo da odloži glasanje.

Prema riječima Katz, Ford nema stav o tome da li bi Kavanaugh trebao da povuče svoju kandidaturu. “Ona vjeruje da njene tvrdnje očigledno svjedoče o njegovom karakteru kao što njegovo poricanje tih optužbi takođe govori o njegovom karakteru i podobnosti za sudiju Vrhovnog suda.”

“Ovo nije politički motivisana akcija. Zapravo, ona je veoma nerado odlučila da istupi i oglasi se javno”, navela je Katz.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG