Linkovi

Kanadske kamiondžije blokirale i granične prelaze sa SAD


Kamionidžije su blokirale most koji povezuje Windsor u Ontariju, Kanada, i Detroit u Michiganu, SAD
Kamionidžije su blokirale most koji povezuje Windsor u Ontariju, Kanada, i Detroit u Michiganu, SAD

Najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade bio je zatvoren u utorak, pošto su kanadske kamiondžije blokirale nekoliko traka u znak protesta protiv pandemijskih mjera vlade, među kojima je i obavezna vakcinacija kao uslov za ulazak u zemlju. 

Kamiondžije su blokirale most Ambassador koji povezuje Windsor u Kanadi i Detroit u Michiganu, SAD. Kanadska policija je saopštila da je bio blokiran i prelaz u Alberti.

"Nastavljamo da radimo na rješavanju ovog pitanja kako bismo mogli da obezbjedimo protok robe preko mosta", rekao je kanadski ministar za javnu bezbjednost Marko Mendicino.

Oko 75 odsto ukupnog izvoza Kanade ide u SAD, a preko mosta Ambassador dnevno prođe i do 8.000 kamiona.

Vlasnik mosta, kompanija International Bridge iz Detroita, saopštila je da međunarodni transport preko mosta mora što prije da se obnovi.

Kanadske kamiondžije već dvije nedjelje protestuju i u Otawi, glavnom gradu, gdje je proglašeno vanredno stanje u nedjelju. Slični protesti organizovani su u Vancouveru i Torontu.

Policija je saopštila da su demonstranti odlučni da ostanu u centru Otawe i da ne prekidaju blokadu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG