Linkovi

Kanađanka osuđena na zatvorsku kaznu, poslala Trumpu pismo sa otrovom


Pismo sa otrovom presretnuto je prije nego što je stiglo do Bijele kuće. (FOTO: AP)
Pismo sa otrovom presretnuto je prije nego što je stiglo do Bijele kuće. (FOTO: AP)

Kanadska državljanka osuđena je na skoro 22 godine zatvora pošto je u Bijelu kuću poslala prijeteće pismo koje sadrži otrov ricin tadašnjem predsjedniku Amerike Donaldu Trumpu.

Pascale Ferrier (56) priznala je krivicu policijskim zvaničnicima u Texasu, gdje je bila iza rešetaka 2019. nakon što je odbila da napusti jedan park pošto je zatvoren.

Pascale Ferrier poslije hapšenja u Texasu 2019. (FOTO: Hidalgo County Sheriff's Office/REUTERS)
Pascale Ferrier poslije hapšenja u Texasu 2019. (FOTO: Hidalgo County Sheriff's Office/REUTERS)

Njen branilac rekao je da ona nije ranije imala krivični dosije i da je "neuobičajeno inteligentna" francuska imigrantkinja koja je stekla diplomu inženjera i odgajila dvoje djece kao samohrani roditelj.

Ali u septembru 2020. godine, tužioci su rekli da je Ferrier napravila ricin, potencijalno smrtonosni otrov dobijen preradom ricinusa.

Zatim ga je poslala Trumpu sa pismom u kojem ga naziva "ružnim klovnom tiraninom".

"Ako ovaj ne djeluje, naći ću bolji recept za još jedan otrov, ili ću možda upotrijebiti moj pištolj kada budem mogla da dođem. Uživajte! SLOBODAN POBUNJENIČKI DUH."

Njeno pismo, u kome također poručuje Trumpu da "odustane od kandidature za ove izbore", presretnuto je u objektu za sortiranje pošte u septembru 2020, prije nego što je stiglo u Bijelu kuću.

Ona je uhapšena dok je pokušavala da uđe preko graničnog prelaza u Buffalu u državi New York, noseći pištolj, nož i stotine komada municije, saopštile su vlasti.

Istražitelji su također pronašli osam sličnih pisama teksaškim zvaničnicima.

U kratkom obraćanju, ona je kazala sudiji da sebe smatra "miroljubivom i iskreno ljubaznom osobom", ali se ljuti zbog problema kao što su nepravda, zloupotreba moći i "glupa pravila".

Govorila je o osjećanju kao da je učinila malo da podrži vrijednosti u koje vjeruje dok je odgajala djecu i smatra sebe "aktivistkinjom", a ne "teroristom".

"Želim da pronađem mirna sredstva za postizanje mojih ciljeva", rekla je Ferrier.

Sutkinja Dabney Friedrich izrekla je kaznu od 262 mjeseca navedenu u sporazumu o priznanju krivice sa tužiocima, koji obuhvata i zahtjev da Ferrier napusti zemlju kada bude puštena na slobodu i da bude pod nadzorom ako se ikada vrati u SAD.

Tužilac Michael Friedman rekao je da je kazna "primjereno oštra" i da šalje jasnu poruku.

"Apsolutno nema mjesta za politički motivisano nasilje u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je on.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG