Linkovi

Kanada: U 2022. rekordan broj dozvola za stalni boravak


FILE - A "help wanted" sign is posted on the door of a bakery in Old Chelsea village, Quebec, Canada, Oct. 3, 2022.
FILE - A "help wanted" sign is posted on the door of a bakery in Old Chelsea village, Quebec, Canada, Oct. 3, 2022.

Kanada je prošle godine postavila imigracijski rekord odobrivši stalni boravak za više od 437.000 stranaca, objavila je vlada u utorak, dok pojačava imigraciju u borbi protiv skučenog tržišta rada.

Vlada je postavila cilj primiti 431.645 novih stalnih stanovnika u 2022., a ministarstvo useljeništva priopćilo je da je Kanada postigla taj cilj i najveći godišnji unos ljudi u kanadskoj povijesti.

Broj za prošlu godinu veći je za oko 9% od 2021., kada je Kanada nadmašila prethodni rekord iz 1913., a dolazi u trenutku kada Kanada nastoji dovesti 1,45 miliona novih stalnih stanovnika do kraja 2025.

Imigracija je ključni dio rješenja dok se Kanada usredotočuje na rješavanje problema s akutnim nedostatkom na tržištu rada, priopćilo je ministarstvo. Osobe sa stalnim boravišnim dozvolama obično mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo nakon pet godina.

Imigracija čini gotovo 100% rasta radne snage u Kanadi, a do 2036. godine imigranti će predstavljati do 30% stanovništva Kanade, što je porast u odnosu na 20,7% u 2011. godini, navodi se u priopćenju.

Vlada premijera Justina Trudeaua od dolaska na vlast 2015. oslanjala se na imigraciju kako bi potaknula kanadsku ekonomiju i podržala stanovništvo koje stari.

Nedostatak kvalificiranih radnika u industrijama kao što je zdravstvo je akutan, a najnoviji službeni podaci pokazuju da je u oktobru bilo 871 300 slobodnih radnih mjesta, što je pad od rekordno visoke razine od više od milion otvorenih radnih mjesta u Kanadi u maju.

Kako bi se uhvatila u koštac s tim, Ottawa planira ciljana izvlačenja za kvalificirane imigrante po prvi put 2023. godine, omogućujući joj da odabire kandidate s najtraženijim vještinama za regije zemlje koje najviše trebaju radnike.

Ali mnogi imigranti još uvijek se bore pronaći posao u svom odabranom području, a neki zagovornici kažu da potpora ne raste u skladu s brojem novih stalnih stanovnika.

Kanada se također bori s naglim porastom zahtjeva nakon što su ograničenja povezana s pandemijom COVID-19 popustila jer se broj obrađenih zahtjeva udvostručio na oko 5,2 miliona 2022. u odnosu na prethodnu godinu, saopćilo je ministarstvo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG