Linkovi

Kanada oslobodila direktoricu Huaweija, Kina pustila dvojicu Kanađana


Direktorica Huaweija Meng Wanzhou bila je u kućnom pritvoru u Vancouver.
Direktorica Huaweija Meng Wanzhou bila je u kućnom pritvoru u Vancouver.

Glavni likovi u diplomatskoj talačkoj drami između Kanade i Kine su oslobođeni i u subotu se očekuje njihov povratak u matične države.

Naime, Kina je 2018. godine uhapsila Kanađane Michaela Spavora i Michaela Kovriga, samo dvije nedelje pošto je u Kanadi, po američkoj potjernici, uhapšena jedna od direktorica kompanije Huawei Meng Wanzhou.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da su kanadski taoci za "proteklih 1.000 dana pokazali snagu i izdržljivost".

Samo nekoliko sati prije tog obraćanja, Meng je sa američkim Sekretarijatom za rad sklopila dogovor o puštanju na slobodu koji joj omogućava da ode u Kinu. SAD je terete za finansijske malverzacije dok je bila na čelu Huaweija.

Državni sekretar SAD Antony Blinken je u saopštenju naveo da "SAD stoje uz međunarodnu zajednicu i pozdravljaju odluku NR Kine da oslobodi kanadske državljane poslije dvije i po godine arbitrarnog pritvora".

Kovrig, inače bivši diplomata, radio je za Međunarodnu kriznu grupu iz Brisela, organizaciju koja se bavi "spriječavanjem ratova i definisanjem mirnodopskih politika".

Iz te organizacije su saopštili da je "došao dan koji čekaju već 1.020 dana i da je Michael Kovrig konačno slobodan".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG