Linkovi

Kanada: Jedan osumnjičeni za napade nožem pronađen mrtav


Pomoćnica komesara Rhonda Blackmore  i šef policije Regine Evan Bray na konferenciji za novinare. (Foto: Michael Bell/The Canadian Press via AP)
Pomoćnica komesara Rhonda Blackmore  i šef policije Regine Evan Bray na konferenciji za novinare. (Foto: Michael Bell/The Canadian Press via AP)

Policija u Kanadi traga za preostalim osumnjičenim za napade nožem u kojima je ubijeno 10 ljudi u jednoj starosjedilačkoj zajednici i obližnjem gradu u pokrajini Saskatchewan.

Osumnjičeni, 31-godišnji Damien Sanderson je pronađen mrtav u ponedjeljak blizu mjesta napada, a vlasti vjeruju da je njegov brat i drugi osumnjičeni, 30-godišnji Myles Sanderson, povrijeđen i u bjekstvu, vjerovatno u pokrajinskoj prijestolnici Regina, rekao je šef policije Evan Bray.

Pomoćnica komesara kanadske policije u Saskatchewanu Rhonda Blackmore rekla je da vlasti nisu sigurne šta je uzrok smrti, ali da nije riječ o samoubistvu. Damienovo "tijelo pronađeno je na otvorenom, u travi, blizu kuće u kojoj je u toku bila istraga", rekla je ona. Na pitanje da li je Myles odgovoran za smrt svog brata, rekla je da policija istražuje tu mogućnost, ali da trenutno ne može "to sa sigurnošću da kaže".

Vlasti su saopštile da su neke od žrtava namjerno napadnute, a da su druge nasumice birane u nizu napada u pokrajini Saskatchewan. Motiv napada, u kojima je povrijeđeno 18 osoba, još nije poznat - mada su neki lideri starosjedilačke zajednice sugerisali da su možda povezani sa drogom.

Policija nije saopštila mnogo detalja o osumnjičenima. Myles je u maju prošle godine bio na listi traženih bjegunaca. Iz policije je prethodno saopšteno da su osumnjičeni optuženi za ubistvo i da je za njima izdat nalog za hapšenje.

Riječ je o jednom od najsmrtonosnijih masovnih ubistava u Kanadi, gdje su takvi zločini rjeđi nego u Sjedinjenim Državama. Najsmrtonosnija masovna pucnjava u kanadskoj historiji dogodila se 2020. godine, kada je napadač obučen u policijsku uniformu ubio 22 osobe. Godinu prije toga, napadač je kombijem pregazio 10 pješaka u Torontu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG