Linkovi

Trudeau pobjednik izbora, ali ponovo bez većine u parlamentu


Kanadski premijer Justin Trudeau
Kanadski premijer Justin Trudeau

Kanadski liberalni premijer Justin Trudeau ostaće na vlasti, pokazuju rezultati izbora, iako ponovo nije uspio da dobije većinu u parlamentu.

Trudeau vodi manjinsku vladu od 2019. godine, sa opozicionom podrškom u parlamentu. Raspisao je prijevremene izbore jer je mislio da će uspjeti da dobije više glasova zbog upravljanja pandemijom - izdašne pomoći koju je davao pojedincima i kompanijama, kao i visoke stope vakcinacije.

Ipak, Trudeau ostaje na istom zbog veoma tijesnih izbora na kojima mu je protivkandidat bio konzervativac Erin O'Toole​, koji je priznao poraz.

Erin O'Toole, glavni protivnik Trudeaua i lider konzervativaca
Erin O'Toole, glavni protivnik Trudeaua i lider konzervativaca

Trudeau je u obraćanju poslije proglašenja rezultata rekao da će sarađivati sa svim partijama za dobrobit Kanađana.

"Dali ste nam mandat da izvedemo Kanadu iz pandemije u bolje dane. Danas smo vidjeli da milioni Kanađana žele progresivni plan", kaže on.

Kanadski javni servis CBC javio je da Trudeauova partija neće imati većinu u parlamentu, pa će mu biti potrebna podrška kako bi formirao vladu. Parlament ima 338 mjesta, a 170 je potrebno za većinu.

Zbog specifičnosti izbornog sistema, konzervativci su na putu da dobiju više glasova od liberala, ali su njihovi glasovi uglavnom u ruralnim područjima koja nose manje mjesta u parlamentu od urbanih.

"Nama podrška raste u cijeloj zemlji, ali moramo još da radimo na zadobijanju povjerenja Kanađana", kazao je OTul.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG