Linkovi

Kanada, Australija nameću COVID pravila putnicima iz Kine


FILE -A flight crew walk through the terminal at Sydney Airport, Nov. 29, 2021.
FILE -A flight crew walk through the terminal at Sydney Airport, Nov. 29, 2021.

Australija i Kanada pridružile su se rastućem popisu zemalja koje od putnika iz Kine zahtijevaju testiranje na COVID-19 prije ukrcaja na let, dok se Kina bori s izbijanjem koronavirusa diljem zemlje nakon naglog ublažavanja ograničenja koja su bila na snazi tokom većeg dijela pandemije.

Australske zdravstvene vlasti priopćile su u nedjelju da će od 5. januara svi putnici avionima iz kontinentalne Kine, Hong Konga ili Macaa morati pokazati negativan test na COVID-19 star najviše dva dana od polaska.

Kanadske vlasti najavile su slične mjere koje će također stupiti na snagu 5. januara u izjavi od subote.

Australija i Kanada pridružuju se drugim zemljama, uključujući SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indiju, Japan i nekoliko evropskih zemalja u nametanju strožih mjera COVID-19 kineskim putnicima zbog zabrinutosti zbog nedostatka podataka o infekcijama u Kini i straha od mogućnosti širenja novih varijanti.

Kina, koja je veći dio pandemije usvojila strategiju "nula-COVID" koja je nametnula oštra ograničenja s ciljem iskorijenjivanja virusa, naglo je ublažila te mjere u prosincu. Kineske vlasti prethodno su rekle da od 8. januara putnici u inozemstvo više neće morati u karantenu po dolasku u Kinu, čime se otvara put putovanjima kineskih stanovnika.

Hong Kong se također priprema za putovanje u Kinu bez karantene, s planovima za nastavak rada više graničnih prijelaza već 8. januara, prema objavi na Facebooku glavnog tajnika Hong Konga Erica Chana.

Međutim, kvota koja ograničava broj putnika između ta dva mjesta će ostati na snazi.

"Ovisno o prvoj fazi situacije, postupno ćemo proširiti opseg za potpuno ponovno otvaranje granice", rekao je Chan.

U Kini su ublažena ograničenja značila da su stanovnici mogli slaviti Novu godinu na velikim okupljanjima koja su bila zabranjena tokom većeg dijela pandemije, iako se zemlja suočava s masovnim izbijanjem slučajeva.

"Još uvijek postoje neke brige, manje-više", rekao je Wu Yanxia, 51-godišnji stanovnik Pekinga koji radi u logističkoj tvrtki. "Nadam se da će iduće godine sve biti normalno, poput domaćih putovanja."

Drugi se nadaju da će 2023. donijeti bolje stvari nakon teške prošle godine.

"Proživjeli smo vrlo neujednačenu godinu, posebno nezaboravnu, s mnogim stvarima izvan naše mašte", rekao je Li Feng, učitelj u Pekingu, dodajući da je 2022. bila teška godina i za ljude i za vladu.

"Ali mislim da smo prošli i da će sve biti u redu", rekao je Li. Svima će nam biti sve bolje i u poslu i u životu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG