Linkovi

Kamala Harris, na kratko, prva žena u historiji SAD sa predsjedničkim ovlaštenjima


Potpredsjednica SAD Kamala Harris govori na konferenciji za medije u Parizu, 12. novembra 2021.
Potpredsjednica SAD Kamala Harris govori na konferenciji za medije u Parizu, 12. novembra 2021.

Predsjednik Joe Biden na kratko će prenijeti svoja predsjednička ovlaštenja na potpredsjednicu Kamalu Harris dok bude pod anestezijom za vrijeme rutinske kolonoskopije, što znači da je Harris postala prva žena u američkoj historiji sa predsjedničkim ovlaštenjem. 

Biden ima godišnji sistematski pregled u vojnoj bolnici Walter Reed u blizini Washingtona. Nijedna žena nije obnašala predsjedničku u skoro 250 godina dugoj historiji zemlje.

"Na osnovu procesa koji je određen Ustavom, predsjednik Biden će prenijeti ovlaštenja na potpredsjednicu za kratak period dok bude pod anestezijom", saopštila je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

"Potpredsjednica će raditi iz svoje kancelarije u zapadnom krilu Bijele kuće tokom tog vremena", dodala je Psaki.

Predsjednička ovlaštenja su ranije prenijeta na potpredsjednika, kada je tadašnji predsjednik George Bush mlađi imao kolonoskopije 2002. i 2007. godine.

Biden, koji u subotu puni 79 godina, najstariji je predsjednik u američkoj historiji. Iako se stalno čuju spekulacije o tome da li će se kandidovati za reizbor 2024. godine, rekao je da očekuje da će se takmičiti za drugi četvorogodišnji mandat, zajedno sa Kamalom Harris.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG