Linkovi

Etničke skupine u Kaliforniji i angažiranje u političkom procesu


Američki gradovi privlače doseljenike sa svih strana svijeta, a oni u te gradove i svoje nove četvrti donose niz promjena. U Kaliforniji, pridošlice iz Azije i Južne Amerike dale su međunarodni “štih” području San Gabriel Valley, istočno od Los Angelesa. Amerikanci azijskog i južnoameričkog porijekla sada su dominantna skupina i potiču druge u svojim zajednicama da budu politički aktivni.

Gradske vlasti u Rosemeadu, u San Gabriel Valley, više su puta pokušale zatvoriti trgovinu koja prodaje svježe zaklanu perad, na kojoj se još drže glave i noge, onako kako to azijski imigranti i vole. Druge, koji žive u blizini, kao i lokalne vlasti, smeta neugodan miris koji se širi iz trgovine.

Dana Phu
Dana Phu
Ali trgovina je dio kineske kulture, u njoj se prodaju razne stvari, od mirisnih štapića do ceremonijalnog papira za pogrebe, kaže suvlasnica trgovine Dana Phu, Kineskinja iz Vijetnama.

“Ovdje žive mnogi iz Azije i naša trgovina, naše usluge, zadovoljavaju njihove potrebe.”

Dana Phu je mobilizirala mušterije, pristaše, i uložila tužbu protiv gradskog vijeća. Postigli su sporazum i sada rade na riješavanju problema.

Doseljenici u ovaj dio Kalifornije dolaze zbog poslovnih mogućnosti, dobrih škola i dostupnog stambenog prostora. Neki ovamo dolaze iz tijesnog i prenapučenog losangeleskog Chinatowna. Lily Chen je bivša gradonačelnica Monterey Parka. Godine 1984., ona je postala prva Amerikanka kineskog porijekla koja je stala na čelo jednog grada. Novi val emigranata iz Azije, kaže ona, počeo je prije više od 30 godina.

“Iz Hong Konga, Tajvana, kasnije iz Vijetnama. Sada, naravno, imamo sve više doseljenika iz Kine.”

Mariachi San Gabriel Mission, Calif.,
Mariachi San Gabriel Mission, Calif.,
Los Angeles je magnet za one iz Latinske Amerike; mnogi su se naselili upravo na području doline San Gabriel. San Gabriel Mission crkva je koju su španjolski misionari osnovali prije 241 godine; nedjeljom, puna je hispaničkih vjernika.

Političke se stranke trude privući nove stanovnike kao glasače. Državni senator Kalifornije Ed Hernandez, meksičkog porijekla, predstavlja mnoge birače latinoameričkog i azijskog porijekla.

“Moramo svakoga ovlastiti. Svi građani ove zemlje i ove savezne države moraju shvatiti važnost njihova glasa.”

On sâm ušao je u politiku, kako kaže, da bi imao utjecaja i mogao mijenjati stvari u zajednici.

Judy Chu
Judy Chu
Isto tako i Judy Chu, također bivša gradonačelnica Monterey Parka, sada prva Amerikanka kineskog porijekla u Kongresu Sjedinjenih Država. Pred doseljenike se i njihovo aktivno sudjelovanje u procesu, kaže ona, postavljaju mnoge prepreke.

“Mnogo je onih koji pate zbog jezičnih barijera i jednostavno nisu informirani o svemu što se oko njih zbiva, ne znaju za resurse koji su im na raspolaganju i koji im mogu pomoći.”

Upravo zbog toga Judy Chu izlazi među birače, u izravni kontakt s njima.

Doseljenici se, kaže aktivist William Su, moraju sami potruditi da se čuju i njihovi glasovi.

“Morate imati svoje predstavnike, morate biti angažirani u političkom sistemu ako želite da vlada razumije vaše potrebe.”

Politika je, kaže William Su, proces davanja i dobijanja; kako doseljenici uče živjeti zajedno s drugim etničkim skupinama, tako dobijaju i svoj glas u njihovim novim zajednicama.
XS
SM
MD
LG