Linkovi

Kalifornija uvodi obaveznu vakcinaciju učenika protiv COVID19


Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)
Ilustracija (Foto: AP/Peter Hamlin)

Kalifornija će biti prva američka država koja će uvesti obaveznu vakcinaciju đaka protiv COVID19 širom te države, najranije od januara, najavio je u petak guverner Gevin Njusom.

Međutim, Njusom je rekao da Uprava za hranu i lijekove (FDA) prvo mora da odobri trajnu dozvolu za upotrebu vakcine kod različitih uzrasta.

FDA je dala puno odobrenje za upotrebu vakcine protiv COVID19 kod starijih od 16 godina, dok je za tinejždere od 12 do 15 godina odobrena hitna upotreba. Uprava će 26. oktobra razmatrati upotrebu Pfizerove vakcine kod djece uzrasta od 5 do 11 godina.

U nekoliko velikih školskih okruga u Kaliforniji je već uvedena obavezna vakcinacija pojedinih učenika.

U ujedinjenom školskom okrugu Los Anđelesa, najvećem u zemlji, obavezna je imunizacija djece starije od 12 godina, s obzirom na to da je za taj uzrast odobrena hitna upotreba Pfizerove vakcine.

Državne škole u San Dijegu zahtijevaće vakcinaciju učenika starijih od 16 godina u decembru, a u Hobokenu, u Nju Džersiju, učenici moraju da se vakcinišu ili da se u suprotnom testiraju svake nedelje.

Prema novoj mjeri, koju je najavio Njusom, COVID19 će biti na spisku bolesti protiv kojih djeca moraju da se vakcinišu da bi pohađala državne ili privatne škole.

Zdravstveni zvaničnici ističu da su oštre mjere za suzbijanje Kovida pomogle da se proteklih nedelja uspori širenje virusa u Kaliforniji.

U međuvremenu, broj žrtava Kovida u Sjedinjenim Državama je prema podacima agencije Reuters premašio 700.000.

U prosjeku se bilježi više od 2.000 smrtnih slučajeva dnevno, a Amerika je i dalje prva u svijetu po broju zaraženih i žrtava.

Broj hospitalizacija na nacionalnom nivou je pao prethodnih nedelja, ali se u nekim američkim državama, naročito na jugu, i dalje bilježi rekordan rast što je značajno opteretilo zdravstvene sisteme.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG