Linkovi

Kalifornija postala prva američka država koja zabranjuje krzno


Demonstracije udruženja za etičko postupanje prema životinjama (PETA) prije konferencije u Los Anđelesu, 18. septembra 2018.
Demonstracije udruženja za etičko postupanje prema životinjama (PETA) prije konferencije u Los Anđelesu, 18. septembra 2018.

Kalifornija je postala prva američka država koja je u potpunosti zabranila proizvodnju i prodaju proizvoda od životinjskog krzna.

Guverner Gavin Njusom potpisao je zakon koji čini ilegalnim izradu, prodaju, pa čak i doniranje bilo kakvog novog predmeta za koji je korišćeno životinjsko krzno u 2023.

Zakon izuzima korišćene predmete, preparirane proizvode, krzno nabavljeno uz dozvolu za lov i krzno koje plemena američkih Indijanaca koriste u religiozne svrhe.

Prekršiocima zabrane prijete kazne od 500 dolara, do 1.000 dolara ukoliko ponove prekršaj.

"Potpisivanje AB44 ukazuje na to da današnji potrošači jednostavno ne žele da divlje životinje trpe ekstremni bol i strah zbog mode", izjavila Kiti Blok, šefica Humanog udruženja Sjedinjenih Država.

Ali Američko vijeće za informacije o krznu osudilo je zabranu kao dio "radikalne veganske agende" i zaprijetilo obraćanjem sudu.

Uz zabranu krzna, Njusom je potpisao i zabranu korišćenja većine životinja u cirkusima. Izuzeci će se praviti za pse i konje.

"Kalifornija je lider kada je u pitanju dobrobit životinja, a danas to vođstvo uključuje zabranu prodaje krzna", kaže Njusom. "Ali radimo više od toga. Poručujemo svijetu da prelijepim divljim životinjama poput medvjeda i tigrova nije mjesto na žicama i trapezima, niti da treba da skaču kroz plamen".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG