Linkovi

California traži od nastavnika da budu vakcinisani


Nastavnici u Kaliforniji moraće da prime vakcinu ili da se testiraju na nedjeljnoj bazi.
Nastavnici u Kaliforniji moraće da prime vakcinu ili da se testiraju na nedjeljnoj bazi.

California će od svih nastavnika i drugih zaposlenih u školama tražiti da budu vakcinisani, a ako to ne žele, moraće svake nedjelje da se testiraju na Covid-19, objavio je guverner Gavin Newsom. Nijedna američka država do sada nije donijela takav propis.

"Mislimo da je to ispravno i da ćemo tako moći da održimo škole otvorenim i smanjimo zabrinutost roditelja koja, poput mene, imaju malu djecu koja ne smiju da se vakcinišu", rekao je Newsom koji, inače, ide na izbore.

Neke škole u Californiji su već donijele takve propise i prije guvernerovog propisa.

Guverner Kalifornije je takođe nedavno propisao da zdravstveni radnici moraju da se vakcinišu i za razliku od zaposlenih u prosvjeti, nemaju opciju da se redovno testiraju. Zaposleni u državnim službama moraju da se vakcinišu ili redovno testiraju.

Kakva je situacija u drugim državama?

U Texasu su sudovi dozvolili lokalnim zvaničnicima da propišu obavezno nošenje maski u javnim prostorima, školama- uprkos protivljenju republikanskog guvernera te države Grega Abbotta. Javne škole u Dallasu i Austinu su uvele obavezno nošenje maski.

Škole u jednom od najvećih okruga na Floridi, Browardu, donijele su odluku da se nastavi sa obaveznim nošenjem maski, uprkos protivljenju republikanskog guvernera Rona DeSantisa. On je čak pretio da će ukinuti finansiranje nekim školama čiji se direktori usprotive njegovom naređenju - da se nošenje maski ne smije nametati.

Guvernerka Oregona Kate Brown​ izdala je naređenje da svi ponovo treba da nose maske u zatvorenom prostoru, bez obzira na to da li su vakcinisani.

Guverner Havaja David Ige ​propisao je da barovi, restorani, teretane mogu da popune samo 50 odsto kapaciteta, kao i na okupljanjima može biti maksimalno 10 ljudi unutra i 25 napolju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG