Linkovi

Kakvi su izgledi za petoricu vodećih glumaca na dodjeli Oscara, 26. februara?


Kakvi su izgledi za petoricu vodećih glumaca na dodjeli Oscara, 26. februara?
Kakvi su izgledi za petoricu vodećih glumaca na dodjeli Oscara, 26. februara?

Za neke od nominiranih u kategoriji najboljeg glumca u vodećoj ulozi očekivalo se da će ući u izbor, dok je izbor nekih drugih bio neočekivan

Nedavno objavljene nominacije Filmske akademije za nagradu Oscar potvrdile su neka nagađanja, ali donijele i neka iznenađenja. Za neke od nominiranih u kategoriji najboljeg glumca u vodećoj ulozi očekivalo se da će ući u izbor, dok je izbor nekih drugih bio neočekivan. Kakvi su izgledi za petoricu vodećih glumaca na dodjeli Oscara, 26. veljače?

U filmu The Descendents, Nasljednici, gorkoslatkoj obiteljskoj drami redatelja Alexandera Paynea, George Clooney glumi Matta Kinga, uspješnog odvjetnika koji se našao na raskršću života. Nakon nesreće na moru, njegova supruga ostaje u komi i ubrzo će je isključiti s aparata, umrijet će (u svojoj je oporuci navela da ne želi biti biljka na aparatima). Matt preko noći postaje i tata i mama svojim dvjema kćerkama. I kao da to nije dosta, saznaje i da ga je prije nesreće njegova supruga varala.

U ulozi Matta, Clooney gubi svoju holivudsku personu – staromodno je i nemarno odjeven i nezgrapan u ophođenju s djecom i svakim drugim. U nastojanjima da shvati što se zbiva oko njega, djeluje izgubljen.

Sa šest nominacija za Oscara i jednim osvojenim, George Clooney predstavlja status quo u Hollywoodu, na jedan dobar način. Jednako je privlačan koliko I talentiran. Clooneyjeva interpretacija Matta Kinga, međutim, podsjeća na onu Ryana Binghama, sredovječnog, usamljenog biznismena kojega je Clooney igrao, 2009., u filmu Up In the Air, redatelja Jasona Reitmana. Clooney je za tu ulogu bio nominiran za Oscara, ali ga nije dobio. Pitanje je sada – hoće li ga dobiti ovaj puta, za sličnu ulogu.

Nominiran za Oscara, Jean Dujardin daje nešto prilično drukčije – igra Georgea Valentina, filmsku zvijezdu nijemog filma, iz 1920-ih godina, koja s pojavom zvučnog filma gubi slavu i zaradu. U filmu The Artist, Umjetnik, redatelja Michela Hazanaviciusa, Dujardin zrači snagom jedne zvijezde. Njegova otmjenost, izražajnost i zarazni osmjeh predstavljaju sve ono što je bilo tako privlačno i zavodljivo u nijemom filmu.

Dujardin bi mogao odnijeti Oscara osim ako se glasači ne opredjele za realističniji lik losangeleskog vrtlara Carlosa Calinda kojega, u drami A Better Life, Bolji život, igra meksički glumac Demian Bichir.

Carlos Calindo je ilegalni radnik i predani otac, koji za svog sina želi bolji život. Na temu dobro poznatu mnogima, Bichir daje višeslojnu glumačku interpretaciju. Ali, kao manje poznat među nominiranima, Oscar Bichiru predstavljao bi pravo iznenađenje.

Glasači Filmske akademije mogli bi se odlučiti za sveamerički lik Billyja Beana, direktora bejzbol ekipe iz Oaklanda, kojega u filmu Moneyball igra Brad Pitt. Pitt daje solidnu glumačku izvedbu čovjeka koji primjenjuje neortodoksne metode statističke analize za stvaranje ekipe.

No tu je i Gary Oldman, koji se svojom maestralnom interpretacijom super špijuna Smileyja, u trileru Tinker, Tailor, Soldier, Spy, Dečko, dama, kralj, špijun, diže iznad Brada Pitta. Ali britanska ‘stisnutost’ Garyja Oldmana mogla bi glasače Akademije okrenuti protiv njega, navesti ih da njegov lik vide kao suviše opskuran za američke ukuse.

Svi su izgledi, dakle, da će se u onoj koverti naći ime – Georgea Clooneyja!

Ili, možda… Monsieur Dujardina.

Jedno je sigurno – svečanost dodjele Oscara bit će zanimljiva.

XS
SM
MD
LG