Linkovi

Kakvi su izgledi Sarah Palin na predsjedničkim izborima 2012?


Kakvi su izgledi Sarah Palin na predsjedničkim izborima 2012?
Kakvi su izgledi Sarah Palin na predsjedničkim izborima 2012?

Analitičari vjeruju da bi Sarah Palin mogla osvojiti republikansku nominaciju, ali dvoje u mogućnost njene pobjede na izborima

Bivša guvernerka Aljaske i bivša potpredsjednička kandidatkinja republikanaca Sarah Palin krenula je na promociju svoje nove knjige širom zemlje potpirujući nagađanja o njenoj mogućoj predsjedničkoj kandidaturi 2012. godine.

Najnovija knjiga Sarah Palin zove se "Znam Ameriku napamet: Razmišljanja o obitelji, vjeri i zastavi“. U toj knjizi bivša guvernerka Aljaske kritizira predsjednika Baracka Obamu zbog onoga što je nazvala „manjkom vjere u Amerikance“. Palin je nedavno izjavila da razmatra kandidaturu za predsjednicu na izborima 2012. godine. Tijekom kampanje u nedavnim kongresnim izborima Palin je bila jedna od najpopularnijih gostiju na skupovima republikanskih kandidata.

"Naravno da ne možemo dočekati 2012. godinu da ponovno vratimo našu zemlju na ispravni put. Trebamo sada početi birati snažne vođe koji se neće bojati protresti stvari, obuzdati saveznu vladu. Vrijeme je da se situacija promjeni. Vrijeme je da ponovno uzmemo zemlju u svoje ruke."

Nova anketa Sveučilišta Quinnipiac iz Connecticuta utvrdila je da je Sarah Palin trenutno najpopularnija među potencijalnim republikanskim predsjedničkim kandidatima za izbore 2012. Godine. Palin ima podršku 19 posto republikanaca, a slijedi je bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney s 18 posto, zatim bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee sa 17 posto, bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Newt Gingrich ima podršku 15 posto republikanaca , a guverner Minnesote Tim Powlenty zaostaje sa svega šest posto.

Anketar sveučilišta Quinnipiac Peter Brown kaže da Sarah Palin možda ima izglede za osvajanje republikanske nominacije, ali su joj izgledi znatno manje na predsjedničkim izborima.

"Guvernerka Palin ima vrlo zanimljiv profil podrške. Postoji velik broj ljudi koji je snažno podržavaju, ali njena popularnost je niža u širem izbornom tijelu. Čak 54 posto birača ima negativno mišljenje o njoj, a 36 posto pozitivno. Ovu razliku teško je promijeniti nekome tko je već jako dobro poznat."

U zamišljenim izbornim utrkama koje su predvidjeli anketari sveučilišta Quinnipiac Mitt Romney pobjedio bi predsjednika Obamu s 45 posto na prema 44 posto osvojenih glasova, a Mike Huckabee bi izgubio s 46 posto na prema 44 posto glasova. Najgore je prošla Sarah Palin koja bi izgubila od predsjednika Obame s 48 posto na prema 40 posto glasova. Činjenica da Sarah Palin uopće razmatra kandidaturu izazvala je žestoke debate među političkim stručnjacima među kojima je i Morton Kondracke, izvršni urednik lista Roll Call.

"Mislim da je ona fenomen, poput rock-zvijezde. Ona privlači kamere kud god da krene. No ona je šala. Čak unutar njene vlastite stranke ideja da bi ona mogla biti predsjednički kandidat među većinom prosječnih republikanaca je jednostavno nezamisliva."

No takav stav ne dijele svi. Neki analitičari predvidjeli su scenarij u kojem bi Palin postala republikanska kandidatkinja protiv predsjednika Obame i mogućeg neovisnog kandidata, gradonačelnika New Yorka Michaela Bloomberga koji bi mogao odvući glasove od predsjednika Obame. Norman Orstein politički je stručnjak organizacije American Enterprise Institute iz Washingtona.

"Kad biste imali Sarah Palin, predsjednika Obamu i Michaela Bloomberga u utrci izgledi za njenu pobjedu bi se povećali."

No neki analitičari podijeljeni su oko pitanja hoće li se Palin doista kandidirati. Charlie Cook urednik je neovisnog Internet izdanja The Cook Political Report.

"Vjerujem da ona zarađuje više novca nego li je mogla zamisliti. Ona je slavna osoba. Može se pojaviti na televiziji kad poželi. Ona ima prilično dobru situaciju i pitam se zašto bi sve to dovela u pitanje."

Premda izgleda da je kampanja za predsjedničke izbore 2012. još daleko, za one koji se namjeravaju kandidirati skoro da je tu. Naime, očekuje se da će kandidati objaviti svoje kandidature u prvoj polovini sljedeće godine kako bi bili u prilici organizirati svoje kampanje za stranačke izbore već početkom 2012.

XS
SM
MD
LG