Linkovi

Kavkaz: Rusija želi turizam, a ne terorizam


Glavni osumnjičenik za napade na Bostonski maraton, Tamerlan Carnajev, skrenuo je pažnju svjetske javnosti na rodni Dagestan. Kako saznajemo iz priloga Jamesa Brookea, u toj najjužnijoj pokrajini Rusije, pretežno islamskom području, provode se nova nastojanja za smanjenje nasilja.

Podmetanje auto-bombi i pucnjava čine od Dagestana vodeće područje političkog nasilja u ruskoj regiji Sjevernog Kavkaza. Ali kad je postao poznat i kao rodni kraj dvojice osumnjičenih za bombaške napade u Bostonu, Moskva je u Dagestanu krenula u akciju.

Prošli tjedan, u iznenadnom potezu, vojnim je helikopterom u zatvor priveden čovjek za kojega se smatralo da je nedodirljivi lokalni vojni diktator – gradonačelnik Mahačkale, glavnog grada Dagestana.

Moskva želi stišati i umiriti Kavkaz pred održavanje Zimske Olimpijade u veljači, u Sočiju, također u području Kavkaza.

Kremlj vjeruje da je, u dugoročnom smislu, turizam način da se područje izbavi iz siromaštva.

Turistički potencijal je očigledan u Derbentu, najstarijem i najjužnijem ruskom gradu. Više od 1500 godina, iz Derbentske utvrde nadzirao se uski pojas zemlje između istočnog ruba Kavkaza i Kaspijskog mora.

Shakmarda Mardonov prodaje voće na tržnici ispod utvrde. “Ljudi koji žive u Derbentu ponosni su na svoju utvrdu. Čekamo na turiste. Pozivamo ih, neka dođu, neka dođu.”


Mardonov i drugi sjećaju se sovjetskih dana kad je u Derbent svake godine dolazilo i po četvrt milijuna turista. Kasnije, utvrda je stavljena na UNESCO-ov popis Svjetske baštine.

Unatoč tome, turista je danas malo. Taksist Abasu Shakalar Sanya kaže: “Pozivao sam svoje prijatelje u Moksvi da dođu i vide more i utvrdu. Odgovarali su: Ne, pucat će na nas, ubiti nas. Jeste li čuli ili vidjeli išta takvog ovdje? Niste. To se ne dešava ovdje. Mi smo dobri, mirni ljudi. Volimo goste i turiste.”


Nedaleko utvrde nalazi se Džuma džamija; izgrađena 734. godine, to je najstarija džamija u Rusiji. Džamija i obrambena utvrda u centru su projekta koji bi Derbentu, do kraja desetljeća, trebao dovoditi milijun turista. Njegov gradonačelnik Imam Jaralijev kaže: “Želimo stvarati prijatelje i živjeti u miru. Želimo razvijati naš grad. Želimo u Dagestanu imati bratstvo naroda.”


U današnjem Dagestanu, nasilju, čini se, nema kraja. U usporedbi sa zidinama Derbentske utvrde, ovo je tek jedan trenutak u vremenu. Tijekom stoljeća, ona je prelazila iz perzijskih u arapske, armenske, mongolske, turske ruke dok, prije 200 godina, točnije – 1813. godine, nije pala u ruske.
XS
SM
MD
LG