Linkovi

Kako zavoljeti matematiku – lako, uz zanimljive radionice


Učenici rade matematiku
Učenici rade matematiku

"Volim matematiku" skup okuplja stotine učesnika različitih dobnih grupa kroz sesije izlaganja, radionice za osnovce i eksperimente, promovišući matematiku na pristupačan i inspirativan način.

Cilj je osvježiti pristup podučavanju i promovisati interes za matematiku među učenicima i nastavnicima.

Naučno-popularni skup "Volim matematiku" koji se, povodom Međunarodnog dana matematike 14. marta, održava - u doduše ranijem terminu - tokom 4. i 5. marta, okupiće nekoliko stotina učesnika svih doba.

"Ideja skupa 'Volim matematiku' jeste da se priča o matematici na malo drukčiji način, u lijepoj i opuštenoj atmosferi. Cilj nam je da nastavnici dobiju neke nove ideje za podučavanje, a da učenici vide zanimljivu i primjenjivu stranu matematike. Nadamo se da ovakvi skupovi mogu biti jedan korak ka promjeni načina na koji se gleda na matematiku", istakla je docentica dr. Dina Kamber Hamzić, sa Odsjeka za matematicke i kompjuterske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) u Sarajevu, jedna od organizatorica događaja.

Matematika origamija

Brojne aktivnosti ovog skupa uključuju nekoliko sesija trominutnih izlaganja, tokom kojih će učenici, nastavnici, studenti i profesori s fakulteta na koncizan i zanimljiv način predstavljati matematičke koncepte, teoreme, velike matematičare.

Tu su i radionice za srednjoškolce, mlađe osnovnoškolce (od prvog do petog razreda) i starije osnovnoškolce (od petog do devetog razreda) te eksperimenti.

Primjerice, na jednoj od radionica namijenjenoj učenicima osnovnih škola, kroz pravljenje origamija učesnici imaju priliku učiti o vezi matematike i origamija.

Ko se boji matematike još?

Franjo Šarčević i Dina Kamber Hamzić
Franjo Šarčević i Dina Kamber Hamzić

Matematika se često smatra predmetom koji je "bauk", međutim, ovakvi događaji ruše taj mit.

"Možda bi bilo pogrešno reći da se djeca a priori boje matematike. Mislimo da se djeca na početku ne boje matematike, da je potreba za brojanjem, redanjem, uspoređivanjem, mjerenjem i slično na neki način prirođena čovjeku. Međutim, i prije nego što krenu u školu djecu se počinje plašiti matematikom, tako da je društveni uticaj veoma snažan faktor u oblikovanju stava da je matematika u svakom slučaju teška ili neprirodna. Jedan od faktora su i zastarjele metode podučavanja, udžbenici sa zadacima u kojima se dovoljno ne vidi niti primjena niti estetska vrijednost matematike", kazao je jedan od organizatora skupa, doc. dr. Franjo Šarčević sa Odsjeka za matematicke i kompjuterske nauke PMF-a.

Na skupu sudjeluje oko dvije stotine učesnika (organizatora, volontera, prijavljenih izlagača), oko dvije stotine učenika koji će doći na radionice te oko 50-ak posjetilaca koji će doći uvečer prvog dana skupa.

Nevidljivi rad mnogo ljudi

Ideju za stvaranje ovoga skupa dale su univerzitetske profesorice Almasa Odžak, Lamija Šćeta, Manuela Muzika Dizdarević, Dina Kamber Hamzić i Medina Zubača. U projekt su se brzo uključile Džana Drino i Daniela Zubović te se u martu 2023. održao prvi skup, koji je prošao vrlo uspješno. Za ovogodišnji skup organizaciji su se pridružili Naida Mujić, Franjo Šarčević, Zenan Šabanac, Emin Bešo i Sead Delalić.

"Od ideje do organizacije obavljeno je jako puno posla: traženje sponzora/podupiratelja, studenata i učenika volontera, priprema radionica i eksperimenata, priprema potrebnog materijala te još mnogo vidljivog i 'nevidljivog' posla", dodala je dr. Kamber Hamzić.
Organizatori skupa su Udruženje matematičara Kantona Sarajevo i Odsjek za matematičke i kompjuterske nauke Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Projekt su podržali Univerzitet u Sarajevu, UTIC, Međunarodni centar za djecu i omladinu i Općina Novo Sarajevo (kroz ustupanje prostora Dječije kuće) te Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Partneri ovoga projekta su Logosoft, BH pošta, Symphony, Slatko i slano, InfoStudio, ORKA, Svjetlostkomerc, Raiffeisen banka i Oaza.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG