Linkovi

'Kako trenirati vlastitog zmaja' - nova avantura iz studija DreamWorks Animation


'Kako trenirati vlastitog zmaja' - nova avantura iz studija DreamWorks Animation
'Kako trenirati vlastitog zmaja' - nova avantura iz studija DreamWorks Animation

Vikinški ratnici, leteći zmajevi, te bistar i znatiželjan tinejđer – to su sastojci sada ekranizirane popularne avanturističke serije knjiga za mlađe čitatelje

Vikinški ratnici, leteći zmajevi, te bistar i znatiželjan tinejđer – to su sastojci popularne avanture za mlađe čitatelje koja na velike ekrane dolazi iz studija DreamWorks Animation, pod naslovom „How To Train Your Dragon“, Kako trenirati vlastitog zmaja.

Naš je junak Hiccup Horrendous Haddock, ne baš najvjerojatniji heroj na usamljenom, stjenovitom otoku Berk, gdje je njegov otac plemenski poglavar i glavni lovac krilatih stvorenja koju noću haraju brežuljcima ovog otoka: zmajeva plamenog daha. Ime našeg junaka – koje bi se moglo prevesti kao Štucavac Strašni – niti nije tako strašno kako bi moglo biti, kaže nam on i objašnjava: vikinški roditelji vjeruju da strahotna imena plaše trolove i patuljke koji bi inače proganjali njihovu djecu.

Hiccup je mršavac, pa se tjelesnim kvalitetama ne može u potpunosti mjeriti s drugim tinejđerima, ali je odlučan dokazati se punovrijednim u bitki. Njegova glavna prednost je brz i maštovit um koji nadoknađuje manjak sirove snage. No, kad jedan od njegovih izuma zaista i funkcionira onako kako je bilo zamišljeno i rani zastrašujućeg zmaja, Hiccup sazna nešto što dotad nije znao: ta stvorenja nisu onako užasna kako ih legende predstavljaju. Leteći na leđima svog novog prijatelja – koga je nazvao Toothless, Bezubica – Hiccup naumi svoje suseljane podučiti da Vikinzi i zmajevi mogu živjeti zajedno u slozi.

Film Kako trenirati vlastitog zmaja adaptiran je prema prvoj knjizi u seriji o Hiccupu, engleske autorice Cresside Cowell. Ona se složila i s izmjenama i dodacima: primjerice uvođenjem ženskog lika – koji je ona potpuno zaboravila u prvoj knjizi. To je vikinška tinejđerka Astrid – Hiccupova saveznica i, naravno, prva ljubav -, koja se u seriji knjiga pojavljuje tek u trećem nastavku.

Glumačku postavu – točnije glasove animiranih likova – predvodi Jay Baruchel, kao Hiccup, koga se pamti po ulogama u filmovima „Million Dollar Baby“ i „Tropic Thunder“. Hiccupovom učitelju Gobberu glas daje škotski komičar Craig Ferguson, a plavookoj blondini Astrid glas daje tamnokosa Latina America Ferrera, zvijezda televizijske serije „Ugly Betty“. Film su režirali i zajedno napravili i scenarij veterani animacije u studiju DreamWorks Chris Sanders i Dean DeBlois. Glazbu za film je skladao John Powell.

XS
SM
MD
LG