Linkovi

Kako se zaštititi od kibernetskih napada?


Kako se zaštititi od kibernetskih napada?
Kako se zaštititi od kibernetskih napada?

Godišnji ekonomski gubici od kibernetskih prijetnji su veliki jer napadači imaju praktički neograničeni raspon mogućih meta napada, a obrana kasni čitavu generaciju za napadom

Kad je kompanija Google objavila da je bila meta vrlo sofisticiranog kibernetskog napada, u središtu pažnje se ponovno našao rastući problem osiguranja pred kibernetskim prijetnjama. U prvom u seriji od tri izvješća o kibernetskoj sigurnosti i slobodi interneta, bavimo se pitanjem adekvatne prevencije od napada u kibernetskom prostoru.

Moderna tehnologija u sve većoj mjeri postaje dio svakodnevnog života gotovo svakog od nas. I za komunikacije i za poslovne potrebe koristimo najnovije elektroničke napravice i internetske veze. Ali, takve pogodnosti i high-tech veze dolaze s impliciranom opasnošću od kibernetskih napada. Premda su nekad takvi napadi uglavnom bili usmjereni na nacionalne tajne i tehnološke proboje, to se mijenja.

Govoreći na nedavnom kongresnom saslušanju o budućim opasnostima po američku nacionalnu sigurnost, direktor FBI-ja Robert Mueller rekao je da kibernetski napadi sve više šire svoj raspon meta: "Usporedo s integriranjem globalne ekonomije, mnoge prijetnje kibernetskim napadima fokusiraju se na ekonomske i ne-vladine ciljeve, kao što smo vidjeli u nedavnom napadu na Google. Mete eventualnih napada u privatnom sektoru u najmanju ruku su jednako ranjive i štete mogu biti jednako velike."

To je na vlastitom primjeru ustanovila kompanija najvećeg internetskog pretraživača, Google, u prosincu, kada je zamijetila vrlo sofisticirani napad iz Kine. Google kaže da je kibernetski upad bio naciljan na njegovo intelektualno vlasništvo, te da je i dvadesetak drugih kompanija – među kojima Yahoo, Dow Chemical i vojno-tehnološka firma Northrop Grumman – bilo izloženo riziku.

Larry Clinton, direktor organizacije Internet Security Alliance, koja radi na sigurnosti online biznisa, kaže da su internetski biznisi sučeljeni s ogromnim opasnostima: "Na polju kibernetske sigurnosti, sve okolnosti idu u prilog napadača. Kibernetski napadi su trenutno relativno jeftini, relativno lagani za provođenje, a količina onoga što se ukrade je enormna. Šanse da napadači budu uhvaćeni, pak, vrlo su male." Clinton kaže da su godišnji ekonomski gubici od kibernetskih prijetnji veliki jer napadači imaju praktički neograničeni raspon mogućih meta napada, a obrana kasni čitavu generaciju za napadom.

Randy Vickers je voditelj Odsjeka za hitnu obranu od kompjuterskih napada pri američkom Ministarstvu za domovinsku sigurnost. On kaže da je jedan od najvećih izazova u istrazi kibernetskih napada pronalaženje kompjutera s kojega je napad pokrenut: "Kod takvog kibernetskog događaja postoje višestruke 'vruće točke', kompjuteri koji su bili samo skretnice ili provodnici, tako da se ne može reći da je izvor napada bio točno kompjuter s tom i tom adresom ili taj i taj web sajt."

Predsjednik Barack Obama je pitanje kibernetske sigurnosti proglasio jednim od najviših prioriteta njegove administracije, nabrojivši prijetnju od kibernetskih oružja zajedno s drugim oružjima masovnog uništenja, poput nuklearnih, kemijskih i bioloških oružja.

XS
SM
MD
LG