Linkovi

Kako se finansira Hamas


Rakete koje su palestinski militanti ispalili iz grada Gaze presreće izraelski odbrambeni raketni sistem Iron Dome u ranim satima 8. oktobra 2023. godine.
Rakete koje su palestinski militanti ispalili iz grada Gaze presreće izraelski odbrambeni raketni sistem Iron Dome u ranim satima 8. oktobra 2023. godine.

Izraelske vlasti zamrzle su račun Barclaysa, multinacionalne banke sa sjedištem u Londonu.

Potez je povučen prethodne sedmice usljed tvrdnji da je Barclays povezan sa prikupljanjem sredstava za Hamas. Također, blokirani su i računi koji služe za prikupljanje donacija upotrebom kriptovaluta.

Nije objelodanjen broj računa ili vrijednost imovine koja je blokirana.

Donekle je razotkrio složenu finansijsku mrežu, manje vidljivu – više skrivenu, za podršku ekstremističkom pokretu Hamas i njegovoj vladavini u Pojasu Gaze, koja traje od 2007.

Palestinska ekstremistička grupa Hamas koristi globalnu finansijsku mrežu kako bi usmjeravala podršku dobrotvornih organizacija i prijateljskih nacija, transportujući novac u gotovini kroz tunele u Gazi - ili upotrebljavajući kriptovalute da bi zaobišla međunarodne sankcije, objašnjavaju stručnjaci i zvaničnici.

Očekuje se da će se Hamas, ekstremistička grupa koja upravlja Pojasom Gaze, suočiti sa dodatnim preprekama u pristupu nakon svirepog napada njegovih pripadnika na Izrael u kom je poginuo veliki broj izraelskih civila. Izrael je uzvratio najžešćom reakcijom u 75 godina sukoba dve strane.

Matthew Levitt, bivši američki zvaničnik zadužen za borbu protiv terorizma, procjenjuje da je najveći dio Hamasovog budžeta - koji prelazi 300 miliona dolara – zasnovan na plaćanju poreza na poslovanje, donacijama Irana i Katara ili uplatama organizacija koje se predstavljaju kao dobrotvorne.

Kriptovalute, kreditne kartice, izmišljene transakcije

Februara 2022. State Department je objavio da Hamas prikuplja sredstva u državama Zaliva i dobija donacije Palestinaca, drugih iseljenika i organizacija koje važe za dobrotvorne.

Zvaničnici Hamasa tim povodom agenciji Reuters nisu bili dostupni za komentar. Ta organizacija je ranije saopštavala da su finansijska ograničenja za donatore bili pokušaj neutralisanja, kako je navedeno, legitimnog otpora protiv Izraela.

Hamas, militantna organizacija koju su Sjedinjene Države i Velika Britanija, označile za terorističku, sve je učestalije koristila kriptovalute, kreditne kartice ili izmišljene trgovinske sporazume kako bi izbjegavao ta ograničenja, objašnjava Levitt.

"Hamas je bio jedan od najuspješnijih korisnika kriptovaluta za finansiranje terorizma", ukazao je za agenciju Reuters Tom Robinson – analitičar tržišta kripotavaluta.

Međutim, u 2023. Hamas je izrazio namjeru da se povuče sa tog tržišta nakon pretrpljenih gubitaka. Poznavaoci i istraživači tržišta ukazuju da se može ući u trag transakcijama kriptovaluta. Kompanija TRM Labs primijetila je u bilješci da je prikupljanje kripto sredstava povećavano nakon nasilja u koje je bio umiješan Hamas.

Također, poslije borbi tokom 2021. kripto adrese pod kontrolom te islamističke organizacije dobile su više od 400.000 dolara, saopštila je kompanija TRM Labs.

Međutim, od napada Hamasa na Izrael početkom oktobra, putem kriptovaluta je za račun Hamasa prebačeno svega nekoliiko hiljada dolara napominje TRM Labs.

"Vjerovatni razlog je što ih izraelske vlasti odmah targetiraju. Posljednjih godina Izrael je zaplijenio desetine miliona dolara sa adresa povezanih sa Hamasom”, objašnjava ta kompanija.

Između decembra 2021. i aprila ove 2023, Izrael je zaplijenio najmanje 190 kripto računa za koje tvrdi da su povezani s Hamasom.

Iranskih do sto miliona dolara godišnje

Međutim, Hamasovi saveznici iznašli su načine da dopreme novac u Gazu. State Department je objelodanio da Iran obezbjeđuje do sto miliona dolara godišnje za podršku palestinskim grupama, uključujući Hamas. Razotkrio je načine premještanja novca preko lažnih kompanija, transakcija i trgovine plemenitim metalima.

Upitane za komentar iranske vlasti nisu odgovorile agenciji Reuters do zaključenja teksta.

U 2022. Hamas je uspostavio tajnu mrežu kompanija koje upravljaju investicijama od 500 miliona dolara na području od Turske do Saudijske Arabije, saopštio je američki Sekretarijat za finansije kada je kompanijama uključenim u to uvodio sankcije, maja 2022.

Izrael optužuje iranske klerikalne vladare da podržavaju nasilje isporukama naoružanja Hamasu. Zvanični Teheran, koji ne priznaje Izrael, uzvraća da moralno i finansijski podržava ekstremiste Hamasa.

Podrška palestinskoj borbi postala je jedan od stubova iranske politike od revolucije 1979 – što tamošnje elite koriste za tvrdnje da se ta zemlja oblikuje kao lider muslimanskog sveta.

Katar, država bogata gasom, od 2014. plaća stotine miliona dolara Gazi. Mjesečna potrošnja iznosila je i do 30 miliona dolara. Obuhvatala je finansiranje rada jedne elektrane, kao i podršku porodicama i službenicima u administraciji koju predvodi Hamas.

"Pomoć Katara podrazumijeva novčanu podršku od 100 dolara najsiromašnijim palestinskim porodicama i obezbjeđuje dnevne potrebe za električnom energijom", odgovor je katarskog zvaničnika na upit agencije Reuters.

Katar vodi uravnoteženu spoljnu politiku: domaćin je najvećoj američkoj bazi u regionu - i posreduje u razgovorima između talibana i američkih zvaničnika.

Pomoć Katara i Izrael

Kako objašnjava agencija Reuters, katarska pomoć zapravo prolazi kroz Izrael. Sredstva se elektronski prenose iz Katara u Izrael. Potom, izraelski i zvaničnici Ujedinjenih nacija novac fizički prenose preko granice do Gaze.

Novac se direktno distribuira siromašnim porodicama i javnim službenicima u Gazi. Svaka porodica ili pojedinac obavezni su da potpišu da su primili gotovinu. Potpisane priznanice dostavljaju se Izraelu, Ujedinjenim nacijama i Kataru.

"Katarska pomoć Pojasu Gaze u potpunosti je koordinirana sa Izraelom, UN-om i SAD-om", rekao je zvaničnik katarske vlade.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG