Linkovi

Kako jača antisemitizam širom svijeta


Žena na skupu skupu podrške Izraela u Berlinu održanom 22. oktobra (Foto: AP/Markus Schreiber)
Žena na skupu skupu podrške Izraela u Berlinu održanom 22. oktobra (Foto: AP/Markus Schreiber)

U Los Angelesu, čovjek koji viče „Ubij Jevreje” pokušava da provali u porodični dom. U Londonu djevojkama na igralištu kažu da su „smrdljive Jevrejke”. U Kini, postovi koji Jevreje upoređuju sa parazitima, vampirima ili zmijama se šire na mrežama, privlačeći hiljade „lajkova”.

Ovo su primjeri antisemitskih incidenata, čiji rast je konstantan u cijelom svijetu od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra i kasnijeg rata protiv islamističke grupe koji su izraelske snage pokrenule u Pojasu Gaze.

„Ovo je najstrašnije vrijeme za Jevreje od Drugog svjetskog rata. Imali smo problema i ranije, ali stvari nikada nisu bile ovako loše u mom životu”, rekao je 62-godišnji Anthony Adler, ispred sinagoge u koju je otišao da se moli u Goldersu Greenu, londonskom kvartu sa velikom jevrejskom zajednicom.

Adler, koji vodi tri jevrejske škole, privremeno je zatvorio dvije poslije 7. oktobra zbog straha od napada na đake, a pojačao je obezbjeđenje u sve tri.

„Najveći strah je da će doći do nasumičnih napada na našu zajednicu, na naše porodice i našu djecu”, rekao je on.

U zemljama u kojima su dostupni podaci policije ili civilnog sektora, uključujući Sjedinjene Države, Britaniju, Francusku, Njemačku i Južnoafričku Republiku, obrazac je jasan: broj antisemitskih incidenata je od 7. oktobra porastao za nekoliko stotina procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine.

U nekim zemljama, poput Sjedinjenih Država i Britanije, islamofobični incidenti su također porasli od 7. oktobra.

U slučaju antisemitskih incidenata, većina se sastoji od verbalnog zlostavljanja, online uvreda ili prijetnji, grafita i vandalizma jevrejske imovine, preduzeća ili sajtova od vjerskog značaja. Fizički napadi predstavljaju značajan udio.

Jedna zajednička nit je da se gnjev zbog smrti hiljada Palestinaca kao rezultat izraelskog bombardovanja Gaze navodi kao opravdanje za verbalnu ili fizičku agresiju prema Jevrejima uopšte, često praćenu upotrebom uvreda i fraza ukorenjenih u dugoj historiji antisemitizam.

„Bez obzira na njihovo mišljenje o sukobu, čak i ako su izuzetno kritični prema politici izraelske vlade, Jevrejin je za njih jednak Izraelu, jednak ubijanju palestinske djece”, rekla je politikološkinja Nonna Mayer, članica francuske CNCDH, nezavisnog humanitarnog društva, opisujući šta je bilo u glavama onih koji stoje iza antisemitskih incidenata.

„Bilo koji izgovor”

Klima straha je gora za mnoge Jevreje nego u prethodnim talasima rasta antisemitizma koji je povezan sa rasplamsavanjem nasilja na Bliskom istoku, dijelom zbog intenziteta sukoba u Gazi, a dijelom zbog traume od 7. oktobra.

„Ideja da je Izrael bio krajnje utočište, ta ideja je potpuno razbijena onim što se dogodilo 7. oktobra”, rekao je Mayer.

Propalestinski protest u New Yorku u održan dan poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. (Foto: Bryan R. Smith / AFP)
Propalestinski protest u New Yorku u održan dan poslije napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. (Foto: Bryan R. Smith / AFP)

Najstrašniji antisemitski incident u svijetu bio je upad na aerodrom u ruskom regionu Dagestanu u nedelju, kada je razjarena masa tražila Jevreje da im naudi nakon što je sletio avion iz Tel Aviva.

Rabin Alexander Boroda, predsjednik Ruske federacije jevrejskih zajednica, rekao je da je antiizraelsko raspoloženje preraslo u otvorenu agresiju prema ruskim Jevrejima.

Shneor Segal, glavni aškenaski rabin Azerbejdžana, rekao je da je incident pokazao da će „antisemiti iskoristiti svaki izgovor - trenutna bliskoistočna kriza je samo posljednji u nizu - da terorišu sve manji broj nas koji još uvijek živimo” na Kavkazu.

„A gdje oni misle da teraju ove Jevreje? U zemlju čije samo postojanje im je tolika gadost!”, rekao je, misleći na Izrael.

Ali i bez takvih ekstrema, niz incidenata širom svijeta ukazuju na strahove i tenzije koje utiču na jevrejske zajednice.

U Buenos Airesu su učenici jedne poznate jevrejske škole zamoljeni da ne nose svoje uobičajene uniforme kako bi ih teže identifikovali, rekli su roditelji. Druge škole su otkazale planirana kampovanja i aktivnosti van vlastitih prostorija.

Na Univerzitetu Cornell u sjevernom dijelu New Yorka, povećana je bezbjednost oko Centra za jevrejski život nakon pretnji na internetu, uključujući poziv da se na njega bace bombe.

U Johanesburgu, propalestinski demonstranti marširali su u subotu do oblasti sa velikom jevrejskom zajednicom, cepajući slike izraelskih talaca u Gazi sa zidova društvenog centra dok se u obližnjoj sinagogi održavala služba za šabat.

„Osjećam bijes prema ljudima koji pokušavaju da mi ograniče slobodu vjeroispovesti i kretanja, uglavnom na osnovu njihovog antisemitizma”, rekao je Akiva Carr, koji je bio u sinagogi kada se incident dogodio.

Član jevrejske zajednice prolazi pored sinagoge u Berlinu nakon što su na ovaj objekat bačeni Molotovljevi kokteli. (Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch)
Član jevrejske zajednice prolazi pored sinagoge u Berlinu nakon što su na ovaj objekat bačeni Molotovljevi kokteli. (Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch)

Zvanični odgovori na porast antisemitizma razlikuju se od zemlje do zemlje.

U Sjedinjenim Državama i zapadnoj Evropi, vlasti su uglavnom brzo izrazile snažnu podršku jevrejskim zajednicama, osudile antisemitizam i u nekim slučajevima pojačale bezbjednost na relevantnim lokacijama.

Alejandro Mayorkas, sekretar za unutrašnju bezbjednost, rekao je pred senatskim odborom da je rast antisemitizma poslije Hamasovog napada dio „postojećeg porasta ... u Sjedinjenim Državama i širom sveta”.

„Hamasovi teroristi su 7. oktobra napali hiljade nevinih muškaraca, žena i djece u Izraelu, brutalno ubijajući, ranjavajući i uzimajući taoce svih uzrasta“, rekao je on.

„U danima i nedeljama nakon toga, odgovorili smo na povećanje prijetnji jevrejskim, muslimanskim i arapsko-američkim zajednicama i institucijama širom naše zemlje”.

U Izraelu, vlada je posle incidenta u Dagestanu saopštila da bi izraelski građani trebalo da „razmotre neophodnost putovanja u inostranstvo u ovom trenutku” i pozvala državljane koji borave u inostranstvu da budu oprezni i da se klone demonstracija.

U Kini, gdje vlada rutinski cenzuriše riječi ili fraze koje smatra osetljivim na društvenim mrežama, nije bilo naznaka da je preduzela bilo kakve korake da smanji bujicu antisemitske kampanje na društvenim medijima.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da kineski zakon zabranjuje upotrebu interneta za propagiranje ekstremizma, etničke mržnje ili diskriminacije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG