Linkovi

Kako će novi američki obrambeni prioriteti utjecati na sigurnost u Europi?


Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen govori uoči sastanka ministara obrane zemalja NATO-a u Bruxellesu, 2. 2. 2012. (AP Photo/Virginia Mayo)
Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen govori uoči sastanka ministara obrane zemalja NATO-a u Bruxellesu, 2. 2. 2012. (AP Photo/Virginia Mayo)

Potpuni utjecaj preusmjeravanja američkih obrambenih prioriteta prema Aziji osjetit će se tek za nekoliko godina. No, ono navodi europske dužnosnike i analitičare na razmišljanje o planovima za budućnost u kojoj se njihov najveći saveznik - SAD - okreće u drugom smjeru

Kad je američki predsjednik Barack Obama prošli mjesec najavio novu globalnu obrambenu strategiju, stavio je naglasak na Aziju, a odluke o budžetu usredotočio na razvoj zračnih, pomorskih i posebnih operativnih kapaciteta za eventualne sigurnosne prijetnje u tog regiji. To je stavilo u pitanje sigurnost u Europi, gdje Sjedinjene Države predstavljaju glavnog partnera na polju obrane.

Nova obrambena strategija predsjednika Obame poziva na uklanjanje dvije od četiri borbene brigade američke vojske stacionirane u Europi. Sa sve manjim vojnim budžetom, plan američke vojske je da se usredotoči na pomorske snage i zračne kapacitete, prikladnije za velika prostranstva Azije i Tihog oceana, te na specijalne snage za protuterorističke misije.

Sjedinjene su Države u više navrata pokušale uvjeriti europske saveznike u svoju čvrstu predanost europskoj sigurnosti. One će slati svoje trupe na obuku u Europu, a poslale su i američkog ministra obrane Leona Panettu te državnu tajnicu Hillary Clinton na konferenciju o sigurnosti u Njemačkoj. Ministar Panetta prenio je istu poruku sastanku ministara obrane zemalja NATO-a u Bruxellesu. Američki dužnosnici su svjesni da u Europi i dalje postoje sigurnosne prijetnje (kao što je iranski balistički i nuklearni program) no ne takve prirode koja bi zahtijevala angažman kopnenih snaga.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da nije zabrinut o povlačenju dvaju američkih brigada, no dodao je da europske zemlje moraju shvatiti važnost preusmjeravanja američke obrambenih prioriteta na istok:

"Američka obrambena strategija jasan je signal da europski saveznici moraju preuzeti dio odgovornosti za našu opću sigurnost. Budući da, zbog ekonomske krize, moramo funkcionirati s manjim budžetom, naše resurse moramo napraviti učinkovitijima kroz zajedničko korištenje i međudržavnu suradnju."

Giles Merritt iz Centra za sigurnost i obranu u Bruxellesu kaže da europske zemlje moraju osigurati svoj trajni utjecaj u Washingtonu, posebice u slučaju budućih intervencija poput ratova u Iraku i Afganistanu:

"Mislim da je interes Europljana da ostaju što bliži Sjedinjenim Državama. Zbog toga se moramo potruditi da se američke odluke donose na multilateralnoj razini više nego prije."

Potpuni utjecaj preusmjeravanja američkih obrambenih prioriteta prema Aziji osjetit će se tek za nekoliko godina. No, ono navodi europske dužnosnike i analitičare na razmišljanje o planovima za budućnost u kojoj se njihov najveći saveznik okreće u drugom smjeru.

XS
SM
MD
LG