Linkovi

Kada vanjska politika postaje unutrašnja - palestinska državnost u Americi


Skup podrške Izraelu na Capitol Hillu
Skup podrške Izraelu na Capitol Hillu

Neki u židovskoj zajednici smatraju da predsjednik Obama posljednjih godina nije iskazivao dovoljnu podršku Izraelu. Sada su se tom pitanju okrenuli republikanci, kojima je dugoročni cilj da 'preotmu' što više židovskih glasova od demokrata.

Palestinsko nastojanje da u Ujedinjenim narodima izbori punopravno članstvo ovih dana pozorno prate i dvije etničke zajednice u Sjedinjenim Državama – židovska i arapska.

Ankete pokazuju da je u američkoj židovskoj zajednici podrška predsjedniku Baracku Obamu ponešto oslabila. U arapskoj, odnosno islamskoj, ona je postojana, jaka. Obje zajednice inače tradicionalno glasaju za Demokratsku stranku i uvjerljivom su većinom podržale Baracka Obamu 2008. godine, na izborima za predsjednika države.

No, neki u židovskoj zajednici smatraju da predsjednik posljednjih godina nije iskazivao dovoljnu podršku Izraelu. Sada su se tom pitanju okrenuli republikanci, kojima je dugoročni cilj da 'preotmu' što više židovskih glasova od demokrata.

Na ponešto slabiju podršku židovske zajednice demokratima ukazuju i nedavni izbori u kongresnom okrugu Brooklyn i Queensu u New Yorku. U tom inače izrazitom uporištu Demokratske stranke pobijedio je nedavno republikanac Bob Turner. Jedan od razloga – uz ekonomiju i zapošljavanje – bila je i navodno mlaka podrška predsjednika Obame Izraelu.

Boba Turnera je na izborima podržao i demokrat Ed Koch, bivši gradonačelnik New Yorka. "Poslušajte što vam poručujemo" – obratio se predsjedniku Obami na jednom izbornom skupu Boba Turnera Ed Koch, ukazavši na nezadovoljstvo ortodoksne židovske zajednice u Brooklynu zbog – kako ona smatra – mlake Obamine podrške Izraelu.

Republikanska stranka nastoji zadobiti podršku židovskih glasača, koji tradicionalno glasaju za demokrate. Najpopularniji republikanac u utrci za predsjedničku nominaciju stranke je guverner Texasa Rick Perry. On je nedavno kritizirao predsjednika Obamu što – kako je rekao – vrši pritisak jedino na Izrael, a od Palestinaca uopće ne traži da i oni učine ustupke u mirovnom procesu. "Naša vlada je izolirala svog bliskog saveznika, i to na način koji je i uvredljiv i naivan" - ovako je odnos Bijele kuće prema Izraelu opisao republikanac Rick Perry.

Bojeći se da ne izgubi podršku židovske zajednice, Bijela kuća nastoji ukazati na činjenicu da je predsjednik Obama postojani prijatelj Izraela. Glasnogovornik Bijele kuće, Jay Carney je o tome rekao: "Predsjednik je u potpunosti predan sigurnosti Izraela i to je dokazao u niz slučajeva."

John Zogby, utjecajni istraživač javnog mnijenja, kaže da će obje zajednice – i židovska i muslimanska – pažljivo pratiti kako se razvija pokušaj Palestinaca da kroz Ujedinjene narode 'izbore' svoju državnost te kako će se u ovoj situaciji ponijeti Amerika. "Židovska je zajednica jedinstvenija od arapske, kada su u pitanju ključne teme. No, arapska je prije tridesetak godina bila još nejedinstvenija nego danas" - kaže John Zogby.

Ankete pokazuju da su američki građani uvjerljivo na strani Izraela, ali podržavaju i ideju da i Židovi i Palestinci imaju pravo živjeti u miru, jedni pored drugih – kaže David Gergan sa sveučilišta Harvard: "U krajnjoj liniji, američka javnost smatra da se aspiracije i jedne i druge strane trebaju ispuniti. Svaka bi strana trebala imati svoju državu koja će živjeti u miru sa susjedima."

Predsjedniku Obami važna će biti podrška i jedne i druge zajednice - i muslimanske i židovske – na izborima za Bijelu kuću 2012. godine.

XS
SM
MD
LG