Linkovi

Kabul: U eksplozijama u školi poginulo najmanje šest osoba


AFGHANISTAN-BLAST-SCHOOL
AFGHANISTAN-BLAST-SCHOOL

Tri eksplozije potresle su u utorak 19. aprila srednju školu u zapadnom Kabulu, usmrtivši najmanje šest osoba i povrijedivši djecu, prema afganistanskim sigurnosnim i zdravstvenim zvaničnicima.

Mnogi stanovnici u susjedstvu pripadaju zajednici Shia Hazara, etničkoj i vjerskoj manjini koja je često na meti sunitskih militantnih grupa, uključujući Islamsku državu.

"Tri eksplozije su se dogodile...u srednjoj školi, ima nekoliko žrtava naših šiitskih naroda", rekao je Khalid Zadran, glasnogovornik komandanta Kabula. Kasnije je dodao da je u eksplozijama šest poginulo, a 11 povrijeđeno, piše Reuters.

Šef bolničkog odjela za medicinske sestre, koji je odbio da bude imenovan, rekao je da su najmanje četiri osobe poginule, a 14 ranjeno u eksplozijama.

Drugi medicinski centar, Urgentna bolnica, objavio je u tvitu da je primio sedmoro djece povrijeđene u eksplozijama.

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti za napad, koji je uslijedio nakon zatišja u nasilju tokom hladnih zimskih mjeseci i nakon povlačenja stranih snaga prošle godine.

Talibani kažu da su osigurali zemlju od preuzimanja vlasti u augustu, ali međunarodni zvaničnici i analitičari kažu da postoji rizik od ponovnog oživljavanja militantnosti i da je militantna grupa Islamska država preuzela nekoliko velikih napada.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG