Linkovi

Evropska asocijacija novinara osudila Dodikovo selektiranje medija


Udruženje BH novinari razmatra podizanje tužbe protiv Milorada Dodika, predsjednika RS
Udruženje BH novinari razmatra podizanje tužbe protiv Milorada Dodika, predsjednika RS

Evropska federacija novinara osuđuje politiku Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (RS), kojom pravi selekciju medija za prisustvo događajima.

Ranije je Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinara zatražila od Dodika i službenika u kabinetu predsjednika RS da omoguće nesmetan rad novinarima.

„Praksa diskriminakcije pojedinih medija, zabrana ulaska u Palatu RS i višegodišnje uskraćivanje akreditacije novinarima predstavljaju nedozovljeno ograničavanje slobode izražavanja, kao i kršenje prava na slobodan i nesmetan pristup javnim događajima i informacijama od javnog značaja”, kažu iz Udruženja BH novinari.

Stavu Udruženja BH novinari pridružila se i Evropska asocijacija novinara.

Ekipi N1 televizije je zabranjeno 18. januara da prisustvuje konferenciji za novinare u Palati RS, a na kojoj se Dodik osvrnuo na sankcije koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države (SAD).

Kao razlog je naveden da ne posjeduju akreditaciju za ulazak, a N1 televizija je uklonjena i sa „mailing liste” kabineta predsjednika RS.

N1 nije jedini mediji kojem je uskraćeno praćenje događaja u Palati RS. Ljiljani Kovačević, dopisnici agencije Beta, ovakve zabrane izrečene su još 2009. godine. Prije dvije isto pravo je uskraćeno i BN televiziji.

Zbog svega, Udruženje BH novinari razmatra mogućnost tužbe protiv Dodika.

XS
SM
MD
LG