Linkovi

Najveće vazdušne vežbe J. Koreje i SAD, uprkos upozorenjima S. Koreje


Arhiva - Američki bombarderi B-1B "Lanser", lijevo i drugi lijevo, lete iznad Južne Koreje u pratnji južnokorejskih i američkih lovaca, Južna Koreja, 8. jula 2017.
Arhiva - Američki bombarderi B-1B "Lanser", lijevo i drugi lijevo, lete iznad Južne Koreje u pratnji južnokorejskih i američkih lovaca, Južna Koreja, 8. jula 2017.

Južna Koreja i Sjedinjene Države, kažu zvaničnici, započele su zajedničke vazdušne vježbe u ponedjeljak, najveće ikad, u nedjelji nakon što je Sjeverna Koreja testirala svoju naprednu raketu kao dio programa razvoja oružja koi je podigao globalne tenzije.

Godišnje vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje trajaće do petka, sa šest za radar nevidljivih lovaca F-22 "Raptor", koji će biti raspoređeni među 230 aviona koji će učestvovati u vježbi.

Sjeverna Koreja osudila je vježbu kao provokaciju.

I lovci F-35 će se pridružiti vježbi, koja će takođe uključivati učešće najvećeg broja lovaca pete generacije, rekao je portparol američkih vazdušnih vojnih snaga u Južnoj Koreji.

Oko 12.000 pripadnika amaričkih snaga, uključujući i marince i mornaricu, pridružiće se južnokorejskim trupama.

Avioni koji će učestovati u vježbi, polijetat će iz američkih i južnokorejskih vojnih instalacija.

Južnokorejski mediji prenose da bi se bombarderi B-1B "Lanser" mogli pridružiti vježbi ove nedjelje. Portparol američke avijacije nije mogao da potvdi te najave.

Zajednička vježba zamišljena je da poboljša spremnost i operativnu sposobnost, te da osigura mir i bezbjednost na Korejskom poluostrvu, saopštila je Vojska Sjedinjenih Država prije početka vježbi.

Vježbe dolaze nedjelju dana nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da je testirala najnapredniju interkontinentalnu balističku raketu ikad, uprkos međunarodnim sankcijama i osudama.

Pjongjang je optužio predsjednikaDonalda Trumpa za rast tenzija i upozorio je tokom vikenda da će vježba povećati tenzije na Korejskom poluostrvu "do usijanja", javili su sjevernokorejski državni mediji.

Sjevernokorejski komitet za mirno ujedinjenje zemlje nazvao je Trumpa "ludim" u nedjelju i saopštio da će vježba "gurnuti već kritičnu situaciju na Korejskom poluostrvu na rub nuklearnog rata".

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA, citirajući portparola Ministarstva spoljnih poslova, javila je u subotu da Trumpova administracija "moli za nuklearni rat izvodeći ekstremno opasnu nuklearnu kocku na Korejskom poluostrvu".

Sjeverna Koreja redovno koristi svoje državne medije da bi prijetila Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG