Linkovi

Predsjednik Joe Biden pobijedio na predizborima demokrata u Južnoj Karolini


Američki predsjednik Joe Biden, lijevo, čeka da govori dok prva dama Jill Biden stoji pored njega u sjedištu Bidenove kampanje u Wilmingtonu, Delaware, 3. februara 2024.
Američki predsjednik Joe Biden, lijevo, čeka da govori dok prva dama Jill Biden stoji pored njega u sjedištu Bidenove kampanje u Wilmingtonu, Delaware, 3. februara 2024.

Predsjednik Joe Biden lako je pobijedio na predizborima demokrata u Južnoj Karolini u subotu, izborivši državu koja je oživjela njegovu kandidaturu za Bijelu kuću prije četiri godine.

Biden je na glasanju u Južnoj Karolini pobijedio ostale demokrate koji su se dugo borili, uključujući predstavnika Minnesote Deana Phillipsa i autoricu Marianne Williamson.

Njegova kampanja za ponovni izbor uložila je mnogo u povećanje izlaznosti u onom što je vidio kao probnu vožnju svojih napora da mobiliše crne glasače , ključnog demokratskog bloka koji je od ključnog značaja za Bidenove šanse u vjerovatnom novembarskom revanšu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

“U 2020., glasači Južne Karoline su bili ti koji su dokazali da su stručnjaci pogriješili, udahnuli novi život našoj kampanji i postavili nas na put ka osvajanju predsjedništva”, rekao je Biden u izjavi. „Sada, 2024. godine, ljudi iz Južne Karoline su ponovo progovorili i nema sumnje da ste nas postavili na put da ponovo osvojimo predsedničku poziciju – i učinite Donalda Trampa gubitnikom – ponovo.”

Associated Press je proglasio Bidena pobjednikom u 19:23 na osnovu analize početnih rezultata glasanja koja pokazuje da je on bio u odlučujućoj prednosti na ključnim lokacijama u cijeloj državi. Osvojio je svih 55 demokratskih delegata iz države.

Pobjeda dolazi nakon što je predsjednik predvodio napore Demokratskog nacionalnog komiteta da Južna Karolina bude prva u predizborima stranke, navodeći rasno raznolikiju populaciju države u poređenju s tradicionalnim državama prvim u naciji, Ajovom i New Hampshireom, koje su pretežno bijele.

Južna Karolina je pouzdano republikanska , ali 26% njenih stanovnika su crnci. Na općim izborima 2020. crni birači činili su 11% nacionalnog biračkog tijela, a njih 9 od 10 podržalo je Bidena, navodi AP VoteCast, opsežna anketa birača na tim izborima.

Biden se zalagao za preuređeni kalendar preizbora po kojem će Nevada biti na drugom mjestu, a predizbori će se održati u utorak. Novi poredak također pomjera demokratske predizbore u Michigenu, velikoj i raznolikoj swing državi, na 27. februar, prije nego što će se 5. marta, poznato kao Super utorak, glasati u velikom broju država.

New Hampshire je odbio plan DNC-a i ionako je održao predizbore prošlog mjeseca. Biden nije vodio kampanju i njegovo ime nije bilo na glasačkom listiću, ali je ipak pobijedio sa značajnom razlikom nakon što su pristalice pokrenule kampanju za upis njegovog imena.

Južna Karolina, u kojoj Biden dugo ima duboke odnose sa pristalicama i donatorima, također je odigrala ključnu ulogu u njegovoj kampanji 2020., gdje je velika pobjeda oživjela slabe napore u drugim državama s ranim glasanjem i dovela ga do nominacije.

Bidenu je pomogao dugogodišnji delegat Južne Karoline Jim Clyburn čija je preporuka 2020. poslužila kao dugo očekivani signal crnim biračima u državi da će Biden biti pravi kandidat za zalaganje za njihove interese. Clyburn je i dalje blizak saveznik Bidena i rekao je u subotu navečer da vjeruje da bi delegati New Hampshirea trebali sjediti na stranačkoj konvenciji ovog ljeta i da bi demokrate trebalo da izbjegnu bilo kakve dalje sukobe.

I Biden i potpredsjednica Kamala Harris, prva crnkinja i Amerikanka azijskog porijekla koja je obavljala tu ulogu, neprestano su zahvaljivali demokratama Južne Karoline na njihovoj podršci. Biden je ovog vikenda putovao u Kaliforniju i Nevadu, ali je pozvao niz crnačkih radio stanica širom Južne Karoline i rekao WWDM-u u Sumteru: „Jedini razlog zašto danas razgovaram s vama kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je zbog juga Caroline. To nije hiperbola. To je činjenica.”

U kampanji u državi prošle sedmice, predsjednik je rekao da je Južna Karolina „razlog zbog kojeg je Donald Trump gubitnik. I vi ste razlog zašto ćemo ga pobijediti i pobijediti ga ponovo,” uokvirujući vjerovatnu utakmicu na općim izborima sa trenutnim favoritom GOP-a.

Ranije tog dana, predsjednik Demokratskog nacionalnog komiteta Jaime Harrison rekao je: “Svi znamo da mi, zbog boje ovoga, mi, naši pradjedovi, naši bake i djedovi, nismo mogli uvijek glasati ovdje.” Harrison, koji je crnac, je rodom iz Južne Karoline.

„Da bi ovaj predsjednik rekao: 'Jaime, do kraja tvog života, započeli smo ovaj proces u Ajovi i New Hampshireu, a sada ćemo ga započeti u Južnoj Karolini' — nijedan drugi predsjednik nije odlučio da dotaknuti to pitanje”, dodao je. „Ali Joe Biden jeste, i uvijek ću biti zahvalan predsjedniku što nam je dao šansu, što nas je vidio i razumio koliko smo važni.

Crni birači intervjuisani tokom nedavnog perioda prijevremenog glasanja naveli su niz razloga za podršku Bidenu, od odbrane njegove administracije o pravima na abortus do imenovanja crnih pravnika i drugih manjina u savezne sudove. Neki su ponovili Bidenova upozorenja da će Trump ugroziti demokratiju dok nastavlja da gura laži da su izbori 2020. ukradeni .

“Ne možemo živjeti s vođom koji će od ovoga napraviti diktaturu. Ne možemo živjeti u mjestu koje nije demokratsko. To će biti pad za Ameriku”, rekla je LaJoia Broughton, 42-godišnja vlasnica malog biznisa u Kolumbiji. “Dakle, moj glas je za Bidena.”

Neki birači su rekli da su zabrinuti zbog starosti 81-godišnjeg Bidena. Trump ima 77 godina. Obojica su imala niz javnih kritika koje su podstakle skepticizam u pogledu njihove spremnosti.

“Oni su stari koliko i ja i da su ova dva tipa jedini izbor, to je nekako teško,” rekao je Charles Trower, 77-godišnjak iz Blythewooda, Južna Karolina. “Ali više bih volio da imam predsjednika Bidena nego, čak i da razmišljam o drugom tipu.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG