Linkovi

Justine Picardie: "Coco Chanel: Legenda i život"


Coco Chanel, 1920. godine
Coco Chanel, 1920. godine

"Bila je puna kontradikcija. Povremeno bi bila vrlo nesretna i usamljena. S druge strane, imala je razdoblja života kad je bila jako sretna i osjećala veliko postignuće u životu. (...) Iako je imala nekoliko vrlo prisnih prijatelja, umrla je osjećajući se vrlo usamljenom."

Coco Chanel bila je jedna od najvećih francuskih modnih kreatorica svih vremena. Umrla je 1971, kad joj je bilo 87 godina. Njen život od trnja do zvijezda nadahnuo je filmove, predstave i televizijske serije, ali i književnike. Knjiga “Coco Chanel: The Legend and The Life” posljednja je koja istražuje ono što je svima znano kao “tajna” uspjeha Coco Chanel.

Pravo ime Coco Chanel bilo je Gabrielle. Bila je vanbračno dijete. Otac nikad nije bio prisutan u njenom životu, nije htio preuzeti odgovornost – kaže modna spisateljica Justine Picardie, autorica knjige “Coco Chanel: Leganda i život,” posljednje od niza knjiga o francuskoj dizajnerici. Iako ga nije bilo u njenom životu, otac je na Coco ostavio duboki utjecaj:

"Njen je otac bio putujući trgovac. Nikad se dugo nije zadržavao na jednom mjestu. Prodavao je dugmad i vrpce, neke od elemenata koji će se kasnije vidjeti u modnim kreacijama Coco Chanel."

Kad joj je bilo 11 godina, umrla joj je majka. Otac ju je smjestio u sirotište. Tamo je naučila šivati. Zapravo, otkrila je elemente koje će od nje učiniti veliku modnu kreatoricu: mješavinu tame i svjetla, crnog i bijelog. Biseri, na primjer, koji su veliki dio stila Coco Chanel, podsjećaju na zrna krunice koje su nosile časne sestre, kao i pojasevi koje su nosile oko struka. Nakon što je otišla iz sirotišta, počela je raditi kao kabare pjevačica. Novcem koji joj je darovao ljubavnik započela je biznis izrade i prodaje šešira. Justine Picardie kaže da se klijenticama Coco Chanel sviđala odjeća koju je ona nosila pa su je i same željele nositi:

"U to su vrijeme žene još uvijek nosile korzete. Nosile su haljine u kojima nisu mogle disati, a još manje hodati, trčati ili raditi. Coco Chanel ‘skinula’ je s njih korzete, kao i neke nepotrebne ukrase: velike perjem obložene šešire te odjeću vrlo jarkih boja."

Coco Chanel uvela je ikonski modni dizajn 20. stoljeća: malu crnu haljinu. Crpivši materijal iz intervjua s preživjelim poznanicima, rođacima i uposlenicima, kao i s Karlom Lagerfeldom, kreativnim direktorom tvrtke Chanel, Justine Picardie kaže da se uspjela približiti stvarnoj osobi:

"Bila je puna kontradikcija. Povremeno bi bila vrlo nesretna i usamljena. S druge strane, imala je razdoblja života kad je bila jako sretna i osjećala veliko postignuće u životu. No, mislim da se osjećaj napuštenosti, koji je prvi put doživjela zbog odlaska oca, ponavljao u njenom životu. Iako je imala nekoliko vrlo prisnih prijatelja, umrla je osjećajući se vrlo usamljenom."

Justine Picardie rasvjetljava misteriju suradnje Coco Chanel s njemačkim okupatorima Pariza za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ona kaže da je Coco u to doba imala vezu s Nijemcem koji je bio dvostruki agent i istovremeno radio za Britance i za Nijemce. To zapravo i nije novi podatak. Suzy Menkes je modna urednica lista International Herald Tribune:

"Za vrijeme rata, bilo je divnih ljudi koji su pomogli. Ali bilo je i drugih koji su surađivali. Sigurno je da je jedna od njih bila Coco Chanel. No, imajte na umu da posljednjih 40 godina njenom kompanijom upravlja židovska obitelj. Ne mislim da to itko zamjera njenoj tvrtki."

No, zamjerili su joj kad se vratila u Pariz 1954. godine, iz samo-nametnutog izgnanstva. Justine Picardie kaže da joj je francuski modni tisak objavio katastrofalne kritike, najvjerojatnije da bi je kaznio. A ona je, kaže Picardie, imala fantastičnu kolekciju: kaputiće od tvida i džerseja te meka i ugodna odijela. 1950-ih i 60-ih godina Chanel je bila na vrhuncu karijere.

"Počela je odijevati sve slavne – od Brigitte Bardot, Jane Fonda, Elizabeth Taylor i Marilyn Monroe do Jackie Kennedy."

Modna urednica Suzy Menkes kaže da je tajna Coco Chanel u čistoći i modernosti njenih kreacija, u samom znaku slova “C,” koji se njoj čini vrlo vizionarskim, modernim i dinamičnim. Tome je, kaže ona, pripomoglo i dobro vođenje kompanije i Chanel branda otkako je Coco preminula. Karl Lagerfeld je svakako osuvremenio Chanel, kaže Suzy Menkes. Zbog toga je, smatra ona, Chanel još uvijek ikonski brand. A inspiracija mu je zapravo i dalje – sama Coco Chanel.

XS
SM
MD
LG