Linkovi

Justin Bieber otkazuje nastupe zbog sindroma izazvanog čestim virusom


Justin Bieber
Justin Bieber

Pop-pjevač Justin Bieber otkazao nekoliko nastupa na aktuelnoj turneji povodom albuma „Justice“ zbog paralize lica izazvane jednim vrlo poznatim i čestim virusom – virusom varicella zoster koji izaziva pljuskavice, kod nas poznate i kao varičele, vodene ospice ili vodene kozice.

On je u videu rekao da ima Ramsay-Huntov sindrom izazvan ovim virusom. Kada god neka poznata osoba dobije neku bolest ili sindrom, to obično privuče veliku pažnju i, nažalost, to su rijetki slučajevi kada se stvarno podiže svijest o nekom problemu.

Izuzetak nije ni Justin Bieber, i, sudeći po snimku, kod pjevača je došlo do paralize dijela lica, usljed čega ima problema i sa mimikom. Ne može smijati na jednoj stani lica, ne može treptati.

Bieberov posljednji album, „Justice”, objavljen u martu 2021., dobio je platinasti certifikat u SAD-u i zauzeo drugo mjesto na britanskoj ljestvici albuma. Dio njegove svjetske turneje po Sjevernoj Americi trebao bi završiti u julu.

„Nadam se da razumijete, a ja ću iskoristiti ovo vrijeme da se samo odmorim i opustim i vratim na 100% kako bih mogao raditi ono za što sam stvoren. Ali u međuvremenu, to nije to“, rekao je 28- godišnji Justin Bieber.

„Ne znamo koliko će vremena proći, ali biće u redu, imam nadu i vjerujem Bogu. Vjerujem da je sve to s razlogom. Nisam siguran što je to trenutno, ali u međuvremenu ću se odmoriti.”


Šta je Ramsay Huntov sindrom?

Prema stranici Klinike Mayo Ramsay Huntov sindrom javlja se kada izbijanje herpesa (šindre) zahvata facijalni živac, onaj koji inervira lice.

Osim bolnog osipa od samog herpesa, Ramsay Huntov sindrom može uzrokovati paralizu lica i gubitak sluha u zahvaćenom uhu. Simptomi ovise o tome koji je dio živca zahvaćen.

Kako kaže epidemiologinja dr Anisa Bajramović, „virus varicella zoster jednom kada nas zarazi ostaje u našem organizmu“.

Nakon što se varičele - vodene kozice nestanu, virus i dalje živi u vašim živcima. Godinama kasnije, može se ponovno aktivirati. Kada se to dogodi, može utjecati na živce lica, ali i izazvati i niz drugih problema, ovisno o mjestu gdje se javi. Dakle, svako ko je prebolovao varičele može kasnije u životu doživjeti neku komplikaciju vezanu za postojanje ovog virusa u organizmu.

To se posebno dešava ona kada je osoba izložena stresu (recimo, stres zbog ispita, zbog posla, zbog ekonomskih razloga) te kada usljed neke druge bolesti ili starenja imunološki odgovor organizma postane slabiji.

Vakcine protiv hepres zostera i varičela

Preporučuje da starije osobe prime vakcinu protiv herpesa zostera upravo zbog ovakvih komplikacija. Nažalost, ta vakcina u Bosni i Hercegovini nije dostupna, ali je dostupna u SAD. CDC preporučuje rutinsku vakcinaciju starijim osobama jer su one u većem riziku izbijanja herpesa zostera, međutim, prema NHS, vakcina je manje efikasna kod starijih od 80 godina i najbolje ju je primiti u sedmoj deceniji, ako je dostupna.

Vakcinu je moguće primiti čak i ako je osoba već imala herpes zoster ili prebolovala vodene kozice jer vakcina ojača imunološki sistem. Ova vakcina se daje u dvije doze, i ona ne štiti protiv drugog vida herpesa – herpesa simplex.

Međutim, najbolji način zaštite od oajvih sindroma svakako je vakcina protiv varicella virusa, koja postoji i kao sama, ili u kombinaciji s MMR vakcinom (protiv morbila, zaušnjaka i rubeole). Ovakva vakcina smanjuje rizik od zaraze varicella zosterom i tako smanjuje rizik od pojave komplikacija usljed zadržavanja virusa u tijelu poput bolnih osipa ili Ramsay Huntovog sindroma.

Nažalost, u Bosni i Hercegovini ove vakcine nisu dostupne, čak ni kao elektivne kao što je slučaj u susjednoj Hrvatskoj. Radi povećanja kvaliteta života stanovnika BiH, naročito generacija koje dolaze, bilo bi dobro da zdravstvene institucije počnu razmišljati o uvrštavanju ove vakcine bar na spisak izbornih vakcina.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG