Linkovi

Junker u Zagrebu: Podrška evropskom kursu Zapadnog Balkana


European Commission President Jean-Claude Juncker holds a news conference at the EU Commission headquarters ahead of an informal meeting of EU leaders, Brussels, Belgium, May 7, 2019.
European Commission President Jean-Claude Juncker holds a news conference at the EU Commission headquarters ahead of an informal meeting of EU leaders, Brussels, Belgium, May 7, 2019.

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker podržao je u Zagrebu ulazak Hrvatske u šengensku zonu i izrazio nadu da će Hrvatska do 31. oktobra, kada završava mandat ove komisije, dobiti pozitivnu preporuku.

"Želim da tokom mandata ove EK damo preporuku Savjetu da Hrvatska postane dio šengenskog prostora", rekao je Junker na konferenciji za novinare koju je održao s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

On je takođe podržao ulazak Hrvatske u zonu eura, rekavši da misli da je zemlja spremna i da se finansijski stabilizuje. Odluku o tome, dodao je, donijeće Evropska centralna banka, a EK će je podržati.

Predsjednik EK je ponovio da zemlje Zapadnog Balkana treba da zadrže evropski kurs.

"Što se tiče Zapadnog Balkana, premijer Plenković i ja imamo isti stav da zemlje moraju da zadrže evropsku perpektivu", istakao je Junker koji broavi u radnoj poseti Hrvatskoj.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je na zajedničkog konferenciji za novinare da očekuje da će Hrvatska do kraja mandata EK dobiti pozitivnu preporuku za pristupanje šengenskoj zoni.

On je rekao da je Hrvatska odmah po pristupanju EU iskoristila prvih 120 miliona eura, nakon toga još dodatnih 120 miliona.

"Jačamo svoju spoljnu granicu, unaprijeđujemo policijsku saradnju sa susjednim zemljama i uvjereni smo da ćemo ispuniti i posllednje elemente koji su na stolu kako bi EK mogla donijeti pozitivnu ocjenu i uputiti prijedlog o članstvu u šengenskoj zoni prema Savjetu", rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da se razgovaralo i o pripremama za hrvatsko predsjedavanje EU početkom iduće godine, politici proširenja i ambiciji zemlje da u tom periodu organizuje sastanak na vrhu zemalja jugoistočne Evrope. Plenković je rekao da se zalaže za napredak država kandidata u ispunjenju kriterijuma na putu prema članstvu u EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG