Linkovi

Južna Karolina - odlučujuća u izboru suparnika Baracku Obami?


Kandidati za predsjedničku nominacije Republikanske stranke na debati u mjestu Myrtle Beach u Južnoj Karolini, 16.1. 2012.
Kandidati za predsjedničku nominacije Republikanske stranke na debati u mjestu Myrtle Beach u Južnoj Karolini, 16.1. 2012.

Glasači Južne Karoline konzervativni su i religiozni. Žele da stvari općenito ostanu autentične i nepromijenjene, što je očito, između ostalog, u očuvanoj arhitekturi i tradicionalnoj kuhinji. Njihov izbor predsjedničkog kandidata Republikanske stranke mogao bi biti odlučujući

Američka savezna država Južna Karolina obiluje tradicijama. Neke od njih oblikovale su današnju politiku. Novinarka Glasa Amerike Suzanne Presto izvještava iz Columbije, glavnog grada Južne Karoline, savezne države koja će uskoro biti domaćin prvih primarnih izbora Republikanske stranke na jugu Sjedinjenih Država.

Columbia u saveznoj državi Južnoj Karolini mjesto je gdje otmjene kuće iz 19. stoljeća odražavaju ljubav žitelja za očuvanje povijesti, a crkveni tornjevi koji se uzdižu prema nebu važnost vjere. To su tipični prizori američkog juga, baš kao i vrč zaslađenog ledenog čaja ili pohana piletina u grill restoranu nazvanom "The Palmetto Pig." Juan Torres, koji je zaposlen u ugostiteljskoj industriji, kaže da Južna Karolina privlači turiste zbog svoje ljubavi prema tradiciji:

"Nismo baš naklonjeni promjenama. Volimo biti staromodni. Stvari nam se sviđaju takvima kakve jesu, i mislim da je to ono što i mnogi drugi žele: da stvari ostanu autentične i nepromijenjene."

Zvuči kao i ono što žitelji Južne Karoline preferiraju i u politici - tradiciju. Susanne Hirsch bila je na skupu Republikanske stranke u Aikenu kako bi poslušala što ima za reći njen favorit za predsjedničku nominaciju te stranke, Newt Gingrich:

"Ja sam konzervativna osoba po svemu što radim u životu. Imam šestero djece, koji su također svi republikanci. To nam je, izgleda, u krvi."

Predsjednički kandidati Republikanske stranke intenzivno održavaju svoje kampanje. Povijesno gledano, Južna Karolina većinom glasa za republikance, a republikanski glasači te države su religiozni konzervativci. Također, pobjednik primarnih izbora Republikanske stranke u Južnoj Karolini redovito bi postao i kandidatom za predsjednika.

Povijest je sveprisutna u ovoj državi: zastava Konfederacije još se uvijek viori ispred zgrade kapitola u glavnom gradu. Prvi pucnjevi američkog Građanskog rata odjeknuli su u Južnoj Karolini 1861. godine. Fielding Freed zalaže se za očuvanje južnjačke povijesti:

"Naravno, politika igra veliku ulogu u povijesti Južne Karoline: obilježavamo 150. godinu od Američkog građanskog rata, a bili smo prva država koja se otcijepila. Dakle, prava države su i dalje vrlo važna za Južnu Karolinu i njene političke čelnike."

Fielding još uvijek čeka da ga neki od kandidata oduševe:

"Moram priznati da su me razočarale debate kandidata. Bile su pune zajedljivih komentara, negativnih diskusija i dosadnog ponavljanja."

Osim toga, vrlo je zabrinut oko dva, za njega vrlo važna, pitanja:

"Nacionalni dug i nezaposlenost. Kao nekom tko je otpušten s posla, poznati su mi problemi i brige koje idu s tim. Bio sam vrlo zahvalan na pomoći za nezaposlene. To je bio prvi put od moje 16. godine da nisam radio godinu dana."

Republikanci se zalažu za manju vladinu potrošnju, što znači i smanjenje socijalnih beneficija kao što su pomoć za nezaposlene i subvencije za hranu. Svaki deseti žitelj Južne Karoline je neuposlen. To je okrutna statistika za ovu državu, koja na osebujan način sjedinjuje ljubav prema povijesti sa suvremenim životom. To je vidljivo u prodavnici suvenira povijesne kuće pretvorene u muzej, gdje se na istoj polici nalaze knjige za djecu o uniformama iz Građanskog rata i papirnate lutke prvog američkog predsjednika afričkog podrijetla.

Prošlost koja se miješa sa sadašnjošću...u saveznoj državi koja bi mogla odlučiti tko će biti kandidat Republikanske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG