Linkovi

Poruka predsjednika Obame za dan Nezavisnosti Sjedinjenih Država


4th of July
4th of July

Američki predsjednik Barack Obama danas zajedno s američkim narodom slavi 4 juli - Dan nezavisnosti, i 238 rodjendan Sjedinjenih Država.
U svom redovitom sedmičnom obraćanju naciji, predsjednik Obama je podsjetio na oce nacije - farmere, i biznismene, doktore i odvjetnike, ministre, i naučnike koji su puštali zmajeve - aludirajući na Benjamina Franklina, koji su odobriili i usvojili tekst Deklaracije Neovisnosti 4. jula 1776. godine.

Tada kao i danas, kazao je Obama, lideri ove zemlje imaju različite povijesti, različite korijene, ali su uvijek ujedinjeni vjerom u jednnu jednostavnu istinu - da smo svi mi stvoreni jednaki.

Predsjednik je citirao dio iz Deklaracije u kojem se kaže da svim ljduima pripadaju neka osnovna, neotudjiva prava - pravo na život, slobodu, i potragu za srećom.

Ovi principi, kazao je Obama, održavaju ovu zemlju kroz ratove i depresije, kroz mir i prosperitet.

Koncepti slobode i jednakosti, kazao je američki predsjednik, su nam pomogli da izgradimo najjaču demokraciju, najmoćniju srednju klasu, i najsilniju vojsku koju je svijet ikada poznavao.

"A danas," zaključio je američki predsjednik, "nema ni jedne zemlje na svijetu koja ne bi rado zamijenila mjesto sa Sjedinjenim Američkim Državama ."


Predsjednik je takodjer bi prisutan ceremoniji dodjeljivanja državljanstva koja se svakog 4. jula održava i u Bijeloj Kući. Američkim državljanima je postalo 25 imigranata, medju njima i 15 vojnika koji su u aktivnoj službi američkih oružanih snaga.

Predsjednik Obama je ovom prilikom naglasio neprocjenjivu važnost imigranata u Sjedinjenim Državama - ali i ponovio svoje pozive za hitnom provedbom reforme američkog imigracionog sistema.

XS
SM
MD
LG