Linkovi

Nakon Assangeova uhićenja WikiLeaks nastavlja s objavljivanjem dokumenata


View of the Interpol "wanted" page for WikiLeaks founder Julian Assange taken in Washington, 3 Dec 2010
View of the Interpol "wanted" page for WikiLeaks founder Julian Assange taken in Washington, 3 Dec 2010

Uoči Assangeovog uhićenja WikiLeaks je objavio dokumente u kojima stoji da je NATO savez pripremio vojne planove za obranu baltičkih zemalja od ruskog napada u vrijeme sukoba Rusije i Gruzije u ljeto 2008. godine

Julian Assange uhićen je u Londonu. Švedske vlasti žele ispitati utemeljitelja WikiLeaksa o silovanju i slučaju seksualnog napastvovanja za koje je tamo optužen. Assange odbacuje ove optužbe, a njegovi odvjetnici tvrde da će se boriti protiv izručenja Švedskoj jer se boji da bi mogao biti predan Sjedinjenim Državama.

Glasnogovornik WikiLeaksa priopćio je da uhićenje Juliana Assangea neće utjecati na najavljenu objavu dodatnih američkih diplomatskih dokumenata. Uoči Assangeovog uhićenja WikiLeaks je objavio dokumente u kojima stoji da je NATO savez pripremio vojne planove za obranu baltičkih zemalja od ruskog napada u vrijeme sukoba Rusije i Gruzije u ljeto 2008. godine.

Inače, slučaj protiv Assangea temelji se na tvrdnjama dviju žena koje je sreo u Švedskoj u kolovozu i očito nije povezan s objavljivanjem povjerljivih američkih diplomatskih dokumenata. Međutim, njegov odvjetnik, Mark Stephens, nazvao je ove tvrdnje o silovanju "političkim senzacionalizmom".

Američki dužnosnici kažu da postupak WikiLeaksa dovodi u opasnost američku nacionalnu sigurnost i da je u tijeku kaznena istraga.

U jednom australskom listu Assange je danas objavio tekst u kojem brani svoju organizaciju, tvrdeći da je WikiLeaks dio snažnih medija i da izvještavanje istine drži vlade poštenima.

XS
SM
MD
LG