Linkovi

Judy Garland - popularna i više od 40 godina nakon smrti


Judy Garland sa svojom djecom, 1962.
Judy Garland sa svojom djecom, 1962.

O ostavštini popularne glumice i pjevačice posebno se brine njezina kćer Lorna Luft

Judy Garland je u Americi i danas vrlo popularna, više od četrdeset godina nakon njezine smrti. O ostavštini popularne glumice i pjevačice posebno se brine njezina kćer Lorna Luft.

Judy Garland su krasili mnogi talenti. Slavu je prvotno stekla ulogom Dorothy u filmu “Čarobnjak iz Oza,” snimljenom 1939. godine. Kasnijim filmovima - poput “Zvijezda je rođena” – Judy Garland je stekla status simbola Hollywooda. Poznate su i njezine uloge na televiziji te u kazalištu.

Imala je dvije kćeri i jednog sina. Obje su njene kćeri krenule njenim stopama. Liza Minnelli, čiji je otac redatelj Vincent Minnelli, postala je velika zvijezda, i dobila Oskara za ulogu u filmu “Cabaret”.

Druga kćer Judy Garland, Lorna Luft, odaje počast svojoj majci na pozornici, kao i na albumu pod naslovom “Songs My Mother Taught Me”, na kome izvodi poznate skladbe svoje majke.

Judy Garland je bila ovisna o alkoholu i sedativima, i zbog toga je bila slabog zdravlja. Lorna Luft u knjizi “Me And My Shadow,” objavljenoj 1998. opisuje kaotični život svoje majke. Lorna je bila tinejdžerka kada je 1969. – u 47. godini života - umrla Judy Garland, i to od predoziranja tabletama za spavanje.

Lorna Luft nastupa od malih nogu, ali kaže da su joj ‘trebale godine da se pomiri sa smrću majke’: "U četrdesetima, mislim da možemo pogledati unatrag i promisliti – kada je sve ovo počelo i što da kažem svojoj djeci o njihovoj baki. Tek sam u četrdesetim godinama odlučila pjevati neke pjesme koje je pjevala moja mama. Dugo sam bježala od nje, od njezinih pjesama, jer me jako boljelo to što ona nije tu sa mnom."

Lorni Luft danas je 57 godina. Prisjeća se kako je svojoj djeci, na pozornici, kao i na ovom albumu, govorila o baki koju nikada nisu upoznali.

Judy Garland se udavala pet puta, i imala je vrlo nesređen život. Lorna Luft međutim kaže da su problemi njene majke bili zanemarivi u usporedbi s njezinim umjetničkim dosezima: "Umjetnost moje majke govori sama za sebe. Ona je bila jedna vrlo snažna osoba. Njeni će filmovi još dugo biti s nama, čak i kad nas više ne bude. Njene će pjesme živjeti i dulje. Ljudi će gledati njene televizijske emisije. Ona je bila nevjerojatno darovita umjetnica."

Lorna Luft predlaže mladima, koji danas slušaju Britney Spears ili Mariah Carey, da se upoznaju i sa stvaralaštvom njezine majke - jedne od prvih superzvijezda popularne glazbe, koja je postavila umjetnička mjerila za buduće generacije.

XS
SM
MD
LG