Linkovi

Južnokorejac Kim Jong Yang novi predsjednik Interpola


Južnokorejac Kim Jong Yang na generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, 21. novembar 2018.
Južnokorejac Kim Jong Yang na generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju, 21. novembar 2018.

Južnokorejac Kim Jong Yang izabran je u srijedu za novog predsjednika Interpola.

Kim, dosadašnji vršilac dužnosti šefa Interpola, obavljaće funkciju predsjednika naredne dvije godine, do isteka mandata njegovog prethodnika Kineza Menga Hongveija koji je pritvoren u Kini zbog optužbi za primanje mita.

"Naš svijet se sada suočava sa promjenama bez presedana koje predstavljaju ogroman izazov za javnu bezbjednost. Da bi se to prevazišlo, potrebna je jasna vizija: moramo da gradimo mostove budućnosti", rekao je Kim.

Američki državni sekretar Mike Pompeo čestitao je Kimu na Twiteru i poručio da je "on pravi čovjek da vodi jednu od najvažnijih svjetskih organizacija za sprovođenje zakona, u njenoj misiji da se očuva vladavina prava, a svijet učini bezbjednijim mjestom".

Rezultat glasanja u srijedu je donekle bio iznenađujući, zato što su mnogi smatrali da je jedan od potpredsjednika Interpola, Rus Alekasandar Prokopčuk favorit u trci za novog predsjednika.

Međutim, kritičari Kremlja ocijenili su da bi se izborom Prokopčuka Interpol ispolitizovao, dok ga je grupa američkih senatora optužila je da bio direktno umiješan u rusku "redovnu zloupotrebu međunarodne policijske organizacije da bi se napadali politički protivnici, disidenti i novinari".

Kremlj je saopštio da se glasanje održalo "u uslovima nezabijlleženog pritiska", ali da nema razloga da se ne prihvate njegovi rezultati.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG