Linkovi

Preminuo Jovan Divjak


Jovan Divjak tokom intervjua za agenciju AFP, septembar 2018.
Jovan Divjak tokom intervjua za agenciju AFP, septembar 2018.

U Sarajevu je u četvrtak, 8. aprila u 84. godini preminuo Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

Divjak je prvi nosilac iz BiH najvišeg francuskog ordena "Legije časti" koje mu je dodijeljeno u julu 2001. godine.

Rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, a od 1966. je živio i radio u Sarajevu.

Jovan Divjak je ranije bio i oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), a potom je postao brigadni general ARBiH.

Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, te je dužnosti oficira vršio u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Tokom rata vršio je funkciju brigadnog generala Armije RBiH i pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju "Obrazovanje gradi BiH" koju je osnovao 1994. Ovo udruženje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.

“Divjak je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina”, saopšteno je iz Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno - koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir).

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu “Sarajevo, moja ljubav” koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige “Očekujući istinu i pravdu”.

Sve informacije o komemoraciji i sahrani biće objavljene naknadno, saopšteno je iz Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG