Linkovi

Novinarstvo - jedna od najsmrtonosnijih profesija na svijetu


Novinar NPR-a ubijen u napadu u pokrajini Helmand u Afganistanu
Novinar NPR-a ubijen u napadu u pokrajini Helmand u Afganistanu

Ubistvo novinara američkog javnog servisa emitiranja, NPR i njegovog prevodioca u južnom Afganistanu je još jednom potvrdilo da je novinarstvo jedna od najsmrtonosnijih profesija na svijetu. Neki novinari izgube život na nesretan način u ratnim zonama ili izvještavajući o nasilnim sukobima, drugi su meta kriminalaca, političkih frakcija ili terorista. Prošle je godine više od 70 novinara ubijeno u svijetu. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Zlatica Hoke, njima je odata počast na jednom događaju u Washingtonu.

U Washingtonskom muzeju novinarstva Newseumu je odata počast 20 žena i muškaraca iz 11 zemalja koji su ubijeni 2015 dok su izvještavali sa terena.

2015 je bila osobito tragična godina za novinare i zato smo izabrali 20, što je mnogo veći broj nego obično, koji predstavljaju sve one koji su izgubili život, rekao je Jeffrey Herbst, iz Newseum instituta.

Imena 20 žrtava su dodata memorijalu novinarima, dvospratnoj staklenoj strukturi na kojoj su upisana imena gotovo 2 hiljade i 300 članova medija koji su ubijeni na dužnosti nakon 1837. Osam novinara je ubijeno u terorističkom napadu na francuski satirični magazin Charlie Hebdo. Francuski ambasador u Sjedinjenim državama Gerard Araud je upozorio publiku u Washingtonu da je sloboda štampe obično ograničena pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Francuska, kada je u pitanju sloboda štampe, radi na tome da je pretvori u realnost. Zato štitimo taj princip izuzimajući medije od različitih provizija ili vanrednih situacija što je uvedeno nakon napada u Parizu prošlog novembra, rekao je francuski ambasador.

Dok teroristi, pobunjenici, pa čak i neke vlade ubijaju novinare kako bi kontrolirali širenje informacija, u Sjedinjenim državama članovi medija su većinom žrtve pojedinačnih napadača. Fotograf iz Wichite Joseph Goulart je ubijen snajperom 1976. Njegova kćerka Vicky Horton je prisustvovala događaju u Newseumu.

Ovim se odaje počast njegovom sjećanju i svim onima koji su toliko dali za sve nas, ne samo u Americi, već u cijelom svijetu. Na taj način držim svog oca u svom srcu, rekla je Vicky Horton.

Jedan od nvovinara je ubio novinarku iz Virginije Alison Parker i kamermana Adama Warda dok su išli uživo u program jedne lokalne televizije. Naoružani napadač je snimio ubistvo i postavio ga na internetu. Otac Alison Parker kaže da mu zalaganje za kontrolu naoružanja pomaže da se bori sa svojim očajem.

Volio bih da nemam razlog da budem ovdje, rekao je on.

Od ostalih novinara kojima je jučer odata počast su i novinari iz Bangladeša, Brazila, Demokratske republike Kongo, Iraka, Meksika, Pakistana, Somalije, Sirije i Turske.

XS
SM
MD
LG