Linkovi

Dodijeljene ovogodišnje nagrade za hrabrost u novinarstvu


Nagradjeni novinar iz Venecuele Laureano Marquez
Nagradjeni novinar iz Venecuele Laureano Marquez

Odbor za zašitu novinara je objavio najnoviju listu od 25 novinara iz cijelog svijeta koji su ove godine ubijeni zbog posla kojeg obavljaju. A mnogi drugi se suočavaju sa prijetnjama, zatvorom i zlostavljanjima. Svake godine, taj odbor odaje počast novinarima koji riskiraju svoje živote kako bi obavljali posao. Ove godine, četiri novinara će dobiti Međunarodnu novinarsku nagradu na ceremoniji u New Yorku sljedeće sedmice.

jedan od njih je Laureano Marquez ,pisac iz Venezuele koji u svojim političkim komentarima koristi humor.

Mi smo glas onih čiji se glas ne može čuti ili koji nemaju pristup medijima. U mom slučaju, moj rad je humor a humor je oduvijek bio glas društva, kaže gospodin Marquez.

Vlada Venezuele ga želi progoniti. On kaže da vladina reakcija na njegovo pisanje pokazuje koliko se sloboda izražavanja u Venezueli pogoršava.

Mediji koji su kritizirali vladu su zatvoreni, a neki čak prakticiraju samo cenzuru. Prosvjedi se smatraju kriminalom, tako da se ljudi plaše kritizirati vladu, kaže gospodin Marquez.

Nadira Isayeva iz Rusije se također suočava sa progonom. Ona je glavni urednik novina u južnoj pokrajini Dagestan i pisala je o tome kako se ruske snage sigurnosti bore protiv islamskih militanata. Nakon objavljivanja intervjua sa bivšim liderom gerile koji je optužio vlasti za korupciju, vlada ju je optužila da je ekstremista. Ona se suočava sa mogućom zatvorskom kaznom od osam godina, ali kaže da se osjeća kao pobjednik jer je proglašena dobitnicom Novinarske nagrade slobode.

Zaplakala sam jer je bilo mnogo pogrešnog shvatanja vezano za moj stav i stav samih novina, kaže ona.

Etiopljanske vlasti su zatvorile Dawita Kebedea na gotovo dvije godine zbog njegovog izvještavanja o nasilju tokom izbora 2005. On je ostao u Etiopiji, iako su mnoge njegove kolege napustile zemlju.

Uvijek sam želio biti novinar. To mi je jedino bilo na umu, kaže Kebede.

On dodaje da ga vladin odgovor na njegov rad podstiče da nastavi.

Činjenica da vas vlada na različite načine nastoji zlostavljati je priznanje da obavljate svoju profesionalnu dužnost.

Iranski novinar Mohamad Davari služi petogodišnju zatvorsku kaznu i neće moći osobno primiti ovu nagradu. Iranske vlasti su ga uhapsile prošle godine zbog optužbi za pobunu protiv režima, nakon njegovog izvještaja o zlostavljanju zatvorenika. Joel Simon je izvršni direktor Odbora za zaštitu novinara.On kaže:

Davari plaća užasnu osobnu cijenu zbog onoga što novinari inače rade, a to je da javnosti izlažu korupciju i zlostavljanje.

Ostala tri dobitnika nagrade se suočavaju sa istom prijetnjom zatvorske kazne, ali kažu da ih to neće spriječiti da izvještavaju o istini.

XS
SM
MD
LG