Linkovi

Josipović: "Hrvatska ostaje predana punoj provedbi Milenijskih razvojnih ciljeva na nacionalnoj i globalnoj razini"


Ivo Josipović tijekom obraćanju na skupu Milenijski razvojni ciljevi u New Yorku

"Pozivam sve nas da se koncentriramo na konstruktivna nastojanja tijekom nekoliko sljedećih dana kako bi ovo zasjedanje imalo uspješan ishod"

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović jučer je održao govor na summitu Ujedinjenih naroda o Milenijskim razvojnim ciljevima, koji je sazvao glavni tajnik svjetske organizacije Ban Ki-moon. Hrvatski je predsjednik istaknuo kako ostvarivanje tih ciljeva uvelike usporavaju višestruki gospodarski problemi na globalnoj razini. "Unatoč tim okolnostima, Hrvatska ostaje predana punoj provedbi Milenijskih razvojnih ciljeva na nacionalnoj i globalnoj razini. Uzevši u obzir trenutni globalni karakter svijeta, posljedice ne ispunjavanja milenijskih ciljeva imale bi učinak na sve nas" – rekao je jučer u New Yorku hrvatski predsjednik.

"Hrvatska pristupa provedbi Milenijskih razvojnih ciljeva s velikom odlučnošću unatoč poteškoća koje su se pojavile tijekom posljednjeg desetljeća. Ove godine Hrvatska je pripremila dva izvješća o onom što smo postigli u tom smislu. Hrvatska se, kao i cijela Europa, nosi s višestrukim gospodarskim problemima koji su doveli do pada stope rasta i razvoja" – rekao je predsjednik Josipović dodavši kako je uvjeren da će Hrvatska uskoro postati dvadeset osma članica Europske unije

"Kao nova suverena država Hrvatska je krenula svojim razvojnim putem kao zemlja primatelj donacija. Duboko cijenimo vrijedna nastojanja međunarodne zajednice tijekom tog vremena. Nakon samo osamnaest godina Hrvatska je postepeno postala zemlja donator" – rekao je predsjednik Josipović. "Pred nama su izazovi i mi ćemo ih morati prebroditi. Iznad svega, imperativ je našeg vremena da ova nastojanja poduzmemo kolektivno u duhu razumijevanja, tolerancije, dijaloga i tolerancije. Stoga tijekom ovih plenarnih sjednica na visokoj razini mi kao svjetski čelnici moramo pronaći održivo, trajno i pristupačno rješenje za sve" – rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je dodao da se istovremeno treba osigurati da se ekonomska situacija dodatno ne pogorša i da društvo u cjelini ne postane siromašnije. Ivo Josipović je istaknuo kako to ne bi smjelo omesti pomoć koja se pruža nerazvijenim zemljama. Na završetku svog govora hrvatski je predsjednik rekao: "Pozivam sve nas da se koncentriramo na konstruktivna nastojanja tijekom nekoliko sljedećih dana kako bi ovo zasjedanje imalo uspješan ishod. Iskoristimo li ovaj skup na mudar način, položit ćemo temelje da se osigura bolja budućnost za sve nas" – zaključio je hrvatski predsjednik svoj govor u New Yorku, na zasjedanju o Milenijskim razvojnim ciljevima Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG