Linkovi

Josipović: 'Sudbina nestalih je iznad politike, to je ljudska i moralna obaveza sviju nas'


Predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić u Beogradu 18. srpnja 2010. godine
Predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić u Beogradu 18. srpnja 2010. godine

'Povijest Hrvatske i Srbije bila je teška, ali našli smo pravi put ka rješenju problema i dobrim susjedskim odnosima. Hrvatska će podržavati sve svoje susjede, naravno i Srbiju, da i ona što prije postane članica EU-a' - rekao je hrvatski predsjednik.

U Beogradu su se danas susreli predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić. Nakon bilateralnog sastanka predsjednici su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji naglasili da su mir i stabilnost u regiji zajednički cilj obiju zemalja i ocijenili da u međusobnim odnosima vlada atmosfera pomirenja.

Dvojica čelnika su također istaknula kako je za budućnost dobrih odnosa Hrvatske i Srbije važno procesuiranje krivaca za ratne zločine, pronalaženje nestalih, povratak izbjeglih, te nastavak politike mira i suradnje.

'Između naših zemalja postoje otvorena pitanja, važno je da se s njima suočavamo i da ih rješavamo', izjavio je predsjednik Josipović, te izrazio uvjerenost da će se za izvjesno vrijeme obje zemlje naći u Europskoj uniji.

'Povijest Hrvatske i Srbije bila je teška, ali našli smo pravi put ka rješenju problema i dobrim susjedskim odnosima. Hrvatska će podržavati sve svoje susjede, naravno i Srbiju, da i ona što prije postane članica EU-a', rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik Tadić rekao je da Srbija želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom, te ocijenio da mogućnost suradnje postoji u mnogim područjima

Ocijenivši prvi službeni posjet hrvatskog predsjednika Srbiji povijesnim, predsjednik Srbije zahvalio je predsjedniku Josipoviću zbog, kako je rekao, njegovog osobnog doprinosa dinamici odnosa između Srbije i Hrvatske 'koji su jedan od najboljih primjera bilateralne suradnje u regiji'.

Josipović je kao jedno od najvažnijih pitanja istaknuo utvrđivanje sudbine nestalih osoba na strani oba naroda, istaknuvši da je to 'iznad politike, to je ljudska i moralna obaveza sviju nas'. Dodao je kako su, kada je riječ o izbjeglima, 'vrata otvorena' i da u Hrvatskoj nema nikakve zapreke i nikoga tko bi želio iz političkih ili nekih drugih razloga spriječiti povratak.

U popodnevnim satima hrvatsko izaslanstvo u Subotici je u društvu srbijanskog predsjednika Tadića, nazočilo svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice rada Demokratske stranke Hrvata Vojvodine. Sutra je predviđen susret predsjednika Josipovića s predstavnicima nevladinih udruga i s premijerom Mirkom Cvetkovićem.

XS
SM
MD
LG