Linkovi

Josipović: "Razgovori su bili vrlo sadržajni i uspješni"


Američki dopredsjednik Joe Biden i hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Bijeloj kući, 3. svibnja 2011.
Američki dopredsjednik Joe Biden i hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Bijeloj kući, 3. svibnja 2011.

Hrvatski predsjednik se susreo sa članovima Kongresa, održao predavanje u Zakladi German Marshal, te posjetio Muzej holokausta i Glas Amerike

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji danas završava posjet Sjedinjenim Državama, susreo se u Kongresu sa članovima Hrvatskog kongresnog kluba i predstavnicima hrvatske zajednice u Washingtonu, a na Nacionalnom groblju u Arlingtonu položio je vijenac na grob Neznanog junaka.

Hrvatski kongresni klub okuplja pedesetak zastupnika iz oba doma Kongresa, bez obzira na stranačku pripadnost, koji podupiru hrvatske interese, kao što su to činili kod primanja Republike Hrvatske u NATO savez.

Hrvatski predsjednik je prilikom susreta sa članovima kluba istaknuo doprinos iseljenih Hrvata naglasivši kako su američki Hrvati dali odlučujući doprinos borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske u Domovinskom ratu.

Supredsjedatelji Hrvatskog kongresnog kluba, demokratski kongresnik Dennis Kuchinic i republikanac Elton Gallegly, naglasili su svoju obiteljsku i političku povezanost s Hrvatskom, te potporu koju pružaju Hrvatskoj.

Gospodin Gallegly je izjavio: “Hrvatska počinje stvarati svoj put. Ona ima novu ulogu, kako se približava članstvu u Europskoj uniji, a vidimo i ulogu koju već ima u NATO savezu. Dugi sam se niz godina zalagao da dočekamo ovaj dan, i vrlo sam sretan zbog toga. Drago mi je vidjeti novog predsjednika, i mislim da ćete vidjeti da, što više se zalažemo za ovu zemlju, kako bismo joj pomogli, to ćemo vidjeti veće napore s hrvatske strane da vlada bude transparentnija. To je jedan od mojih glavnih ciljeva kao predsjedatelja Hrvatskog kongresnog kluba.”

Demokratski senator iz Aljaske, hrvatskog podrijetla, Mark Begich istaknuo je američku zahvalnost Hrvatskoj za veliki doprinos Hrvatske misiji NATO-a u Afganistanu i borbi protiv terorizma: "Posjet predsjednika Josipovića Sjedinjenim Drzavama vrlo je značajan. Sjajno je što je ovdje. Uz diplomatske odnose, važni su i osobni odnosi. Važno je da ovdje govori o našoj kulturnoj, obrazovnoj, gospodarskoj i vojnoj suradnji. Jako sam ponosan što je mala Hrvatska među prvih 10 zemalja po broju vojnog osoblja u Afganistanu. Josipovićeve riječi jamče da će naši odnosi biti dugoročni, kao što svi želimo." Senator Begich je rekao da bi u srpnju mogao posjetiti Hrvatsku.

Predsjednik Josipović je danas položio vijenac na grob Neznanog junaka u Arlingtonu nakon čega je dao ocjenu svog prvog službenog boravka u Sjedinjenim Državama: “Razgovori koje sam vodio i s dopredsjednikom Bidenom i s državnom tajnicom gospođom Hillary Clinton bili su zaista sadržajni i zaista uspješni. Mislim da će se vidjeti i neki rezultati nakon tih razgovora. Mislim da smo, s jedne strane, učvrstili neke bilateralne odnose, da smo razgovarali o nekim stvarima koje su zanimljive i Sjedinjenim Državama i Hrvatskoj. Mislim da je bilo koristi sa stanovišta našeg pristupa Europskoj uniji. Isto tako puno se razgovaralo o regiji, i ono što je važno, i na što sam ponosan, mislim da je politika koju Hrvatska vodi u regiji dobila veliku podršku.”

Predsjednik Josipović je održao predavanje u američkoj organizaciji Njemačke zaklade Marshall, te je posjetio Muzej holokausta. Pred odlazak u Zagreb, hrvatski predsjednik Ivo Josipović će posjetiti i Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG