Linkovi

Josipović i Dodik dogovorili povratak izbjeglih Hrvata


Josipović i Dodik dogovorili povratak izbjeglih Hrvata
Josipović i Dodik dogovorili povratak izbjeglih Hrvata

Tijekom Josipovićeva neslužbenog posjeta Bosni i Hercegovini, svečano mu je uručena nagrada čitatelja banjalučkih Nezavisnih novina za političara godine

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović jučer je neslužbeno posjetio Bosnu i Hercegovinu. Boravio je u Jajcu i Banja Luci i sastao se s međunarodnim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, najvišim predstavnicima Bosne i Hercegovine i Republike srpske, uključujući i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodiga, te Hrvatima povratnicima na području Republike srpske i njihovim političkim predstavnicima.

Središnji događaj Josipovićeva neslužbenog posjeta Bosni i Hercegovini je svečano uručenje nagrade za političara godine u Banja Luci. Tu nagradu hrvatskom su predsjedniku dodijelili čitatelji banjalučkih Nezavisnih novina. Glavni urednik toga dnevnog lista Željko Kopanja je zbog tekstova u kojima je zagovarao suživot i nacionalnu i vjersku toleranciju prije 11 godina bio meta napada podmetnutom eksplozivnom napravom u kojoj je izgubio obje noge.

Svečanosti dodjele nagrade u Banja Luci prisustvovali su i srbijanski predsjednik Boris Tadić, crnogorski Filip Vujanović, a kuriozitet je da je prv put Banja Luku posjetio bošnjački član BiH predsjedništva Bakir Izetbegović. Primajući nagradu, Josipović je podsjetio na krvavu prošlost ovih prostora pa i na najnoviji rat, istaknuvši kako su neki zločini počinjeni u njima procesuirani a neki nisu, te naglasio nužnost da se svi zločini kazne, a svaka žrtva dobije sućut i poštovanje:

„Ovu nagradu doista shvaćam kao nagradu svima onima koji se bore za politiku pomirbe, za politiku razumijevanja, za politiku suživota.“

Čestitajući Josipoviću na nagradi, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je spremnost priključiti se procesu pomirenja u regiji:

„Ono što čine gospodin Josipović kao predsjednik Hrvatske i gospodin Tadić kao predsjednik Srbije, u neposrednoj prošlosti sigurno je jedan novi doprinos optimizmu u regionu koji jača povjerenje i ja sam spreman da se priključim takvim procesima.“

Dodik je nakon susreta s Josipovićem pozvao sve izbjegle Hrvate koji to žele da se vrate na područje Republike srpske, jamčeći im sigurnost. Istaknuo je spremnost da dođe bilo gdje u Hrvatsku gdje žive izbjegli Hrvati s područja Republike srpske i da s njima razgovara o mogućnostima za povratak koje im može osigurati Republika srpska.

Kad je u pitanju unutarnje uređenje BiH, Milorad Dodik ponovio je svoju staru tezu da je postojeće stanje neodrživo, te da BiH mora naći konsenzus o svojoj budućnosti:

„Bosna i Hercegovina može da bude zajednica naroda i građana, ali sigurno ne može da bude samo građanska ili samo etička zajednica u tom pogledu.“

Nakon sastanka sa srpskim i bošnjačkim članom predsjedništva, Nebošom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem u Banja Luci, Josipović je istaknuo da nositelji vlasti na najvišim razinama u svim zemljama u regiji imaju posebnu odgovornost povesti cijelo područje putem mira i suradnje te da imaju obavezu ljudima pokazati optimizam i uvesti u regiju optimističan način gledanja na stvarnost.

Članovi BiH predsjedništva Radmanović i Izetbegović konstatirali su da u regiji vlada bolje ozračje i novi optimizam te istaknuli da je za to posebno zaslužan hrvatski predsjednik Josipović.

Josipović je na području Jajca posjetio Hrvate povratnike i njihove političke predstavnike, upoznao se s problemima s kojima se susreću te obišao svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca.

XS
SM
MD
LG